Zanimljive scene
51

Novozelanđani izveli čuveni ples Haku, Amerikanci u čudu gledali šta se dešava

S. G.
Foto: Screenshot / You Tube
Foto: Screenshot / You Tube
Košarkaška reprezentacija SAD-a danas je uz manje probleme savladala Novi Zeland u svojoj prvoj utakmici na Mundobasketu, a scene prije početka ovog susreta jedna su od prvih tema na društvenim mrežama.
Novozelanđani su na parketu uoči početka susreta zaigrali svoj čuveni i tradicionalni ples "Haka" i time dokazali da drže do svoje tradicije u svim sportovima.

Ovaj ples izgleda mnogo "strašnije" kada ga igraju ragbisti ove zemlje, koji su inače tradicionalna sila u tom sportu.

NBA košarkaši su strpljivo i ozbiljno odgledali ovaj performans do kraja, poštujući tradiciju protivnika protiv kojeg su pomalo nervozno otvorili učešće na Mundobasketu na Filipinima.

Taj ples potiče od starog plemena Maora i danas je jedan od kulturnih nasljeđa za koji mnogi Novozelanđani kažu da im je jedina zajednička tačka u njihovoj raznolikoj kulturi.

Amerikanci su problema u ovoj utakmici imali samo u prvoj četvrtini u kojoj su gubili i sa deset razlike, ali su do kraja iste ipak uspjeli da preokrenu.

Do kraja susreta njihova prednost konstantno je rasla, a na kraju su slavili s 27 poena prednosti, bilo je 99:72.

Paolo Banchero je predvodio Amerikance s 21 poenom, a 14 je dodao Edwards. S druge strane, Reuben Te Rangi je ubacio 15 koševa.

Selekciju SAD-a u narednom kolu očekuje dosta teži posao s obzirom da će koplja ukrstiti sa reprezentacijom Grčke. Učešće u grupi okončat će susretom protiv Jordana.