Ludnica u Euroligi
46

Nestvarna završnica u Istanbulu: Madar u posljednjoj sekundi donio pobjedu Feneru protiv Musinog Reala

E. K.
Fenerbahče - Real Madrid (Foto: Real Madrid Basket)
Fenerbahče - Real Madrid (Foto: Real Madrid Basket)
Madridski Real je u 11. kolu Eurolige doživio i prvi ovosezonski poraz i to od turskog Fenerbahčea, bilo je 100:99 u korist domaćeg sastava koji je do pobjede došao nakon produžetka.

Kraljevi su odlično otvorili utakmicu i nakon prvih deset minuta vodili 29:16, a na poluvrijeme su otišli sa sedam poena prednosti, bilo je 44:37.

To su uspjeli održati i u nastavku susreta, ali se domaći tim vratio fantastičnom serijom u finišu susreta i došao na minus jedan, 83:82 na dvije minute do kraja susreta.

Nakon toga je Marko Gudurić promašio čist šut za vodstvo turskog sastava, a onda je Campazzo pogodio za plus tri Reala, 85:82. Uslijedio je brz koš Calathesa nakon čega je Wilbekin faulirao Campazza koji je otišao na liniju za slobodna bacanja.

Argentinac je pogodio oba, a onda je Dimitris Itoudis tražio minutu odmora nakon koje je Wilbekin pogodio fantastičnu trojku za izjednačenje rezultata, 87:87.

Chus Mateo je tražio minutu odmora nakon kojeg je Deck promašio šut za dva poena, a Motley je skočio u odbrani te je susret otišao u produžetke.

Tamo je Fener košem Hayesa na dvije minute pred kraj stigao do prvog vodstva na utakmici kada je poveo 84:82, ali su uslijedila dva brza koša Campazza i Poiriera za vodstvo Kraljeva 86:84. Potom je Poirier uhvatio promašaj Campazza i pogodio za plus četiri, a onda je Motley pogodio oba bacanja nakon čega je Hezonja bio polovičan te je Real na 6.9 sekundi imao tri poena prednosti.

Napravljen je prekršaj na Marku Guduriću koji je pogodio oba bacanja, a onda je Facundo Campazzo katastrofalno pogriješio, lopta je stigla do Yama Madara koji je pogodio za veliku pobjedu turskog tima.

Naš Džanan Musa je igrao nešto manje nego inače, na terenu je proveo 17 minuta, ali je susret završio sa dvocifrenim poenterskim učinkom. Postigao je 11 poena koliko i Vincent Poirier koji je dodao i osam skokova.

Gabriel Deck i Sergio Llull su dodali po 14 poena dok je najefikasniji igrač meča bio Facundo Campazzo koji je postigao 33 poena uz sedam asistencija i dva skoka. Ovo je Argentincu bio rekord karijere u Euroligi, ali će mu ostati gorak ukus u ustima s obzirom da je on ponio epitet tragičara na meču u Istanbulu.

Kod Fenera je najbolji bio Marko Gudurić sa 21 poenom, sedam skokova i pet asistencija, a 19 poena je dodao Scottie Wilbekin te pet skokova. Madar je susret završio sa 17 poena i dvije asistencije dok je Hayes dodao 16 uz sedam skokova. Još je dvocifren bio Nick Calathes sa 13 poena.

Rezultat:

Fenerbahče - Real Madrid 100:99 (16:29, 21:15, 22:23, 28:20, 12:11)

Tabela: