Velika čast
41

NBA liga povukla dresove s brojem 6 u čast Billa Russella, ali će ga LeBron moći i dalje nositi

E. B.
LeBron James i Bill Russell
LeBron James i Bill Russell
NBA liga je donijela odluku o povlačenju dresova s brojem 6 u čast legendarnog Billa Russella koji je nedavno preminuo.

Russell, najtrofejniji NBA igrač u historiji sa 11 titula prvaka, je preminuo posljednjeg dana jula, a vodstvo lige je odlučilo da povuče dresove sa brojem 6.

Do sada su samo klubovi povlačili iz upotrebe brojeve koje su nosili njihovi legendarni igrači, a sada će Russell postati prvi igrač čiji broj koji je proslavio neće nositi nijedan košarkaš u najjačoj ligi svijeta.

NBA liga se tako pridružila bejzbol MLB i hokejaškoj NHL ligi koji su ranije iz upotrebe izbacili brojeve 42 i 99 u čast legendarnih Jackieja Robinsona i Waynea Gretzkog.

Ipak, vodstvo NBA lige je odlučilo dozvoliti igračima koji su trenutno registrovani u ligi s brojem 6 da nastave nositi te brojeve sve dok ih ne odluče promijeniti ili im isteknu ugovori.

Najpoznatiji igrač sa brojem 6 trenutno je, naravno, LeBron James, a uz njega još 15 igrača ima pravo nositi taj broj.

To su Alex Caruso (Chicago), Kristaps Porzingis (Washington), Lou Williams (Atlanta), Lance Stephenson (Indiana), Nickeil Alexander-Walker (Utah), Hamidou Diallo (Detroit), Bryn Forbes (Denver), Quentin Grimes (New York), Jalen McDaniels (Charlotte), Jordan McLaughlin (Minnesota), Kenyon Martin Jr. (Houston), Moses Brown (Cleveland), David Duke Jr. (Brooklyn), Melvin Frazier (Oklahoma City) i Keon Johnson (Portland).