Imaju svoj put
13

Najgori plasman Litvanije u historiji na Eurobasketu: Rezultat dolazi tek nakon tri godine

K. H.
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Košarkaši Litvanije porazom od Španije nakon produžetaka završili su nastup na Eurobasketu već u osmini finala, a iako su imali ambiciju da osvoje medalju i odigraju nešto važniju ulogu na smotri najboljih, iz tamošnjeg saveza najavljuju da nastavljaju istim putem i da neće praviti radikalne promjene.

Ovakav nastup Litvanije na Eurobasketu je najgori plasman selekcije u historiji (15. mjesto), tačnije od samostalnosti, no bez obzira na to neće dizati paniku i mirno će nastaviti istim putem.

Direktor Košarkaškog saveza Litvanije Mindaugas Balciunas rekao je da sigurno neće smijeniti direktora, ali i da ne planiraju dovoditi strance.

"Neophodno je da se shvati da je Kazys Maksvytis prvi put selektor, a mi smo vidjeli kako stvari stoje... On je dobar trener i igrači ga vole, a moram reći i to da mi nemamo puno kvalitetnih trenera i da smo tokom prvenstva pričali s njim i jasno mu stavili do znanja da mu vjerujemo. Rekli smo mu da nema potrebe razmišljati o odlasku i da mu takve ideje ne trebaju. Vjerujemo mu, imamo mladu ekipu i u praksi se pokazalo da rezultati tek dolaze nakon tri godine", rekao je Balciunas i dodao:

"Stranac u reprezentaciji? To bi bila kapitulacija, to je protiv svega što je napravljeno u historiji naše košarke."

Podsjećamo da je Litvanija igrala u grupi s našom Bosnom i Hercegovinom, a da su nas u odlučujućem petom duelu pobijedili i izbacili s turnira.