Košarka
9

Na Spars Kupu učestvuju Sparsi, Temišvar, Šibenik i Igokea, ulaz besplatan

Piše: D. B.
Nihad Selimović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Košarkaški klub Spars iz Sarajeva će u petak i subotu biti domaćin Spars Kupa 2014, na kojem će pored domaćina učestvovati prvak BiH Igokea, rumunski Temišvar i hrvatski Šibenik.

Novinarima su se na konferenciji za medije, kojom je najavljen ovaj turnir, obratili predsjednik Sparsa Nihad Selimović, trener Marko Trbić i kapiten ekipe Stefan Glogovac.

"Ovaj će nam turnir poslužiti da vidimo gdje smo. Već mjesec dana se pripremamo u Sarajevu, a bili smo i na Vlašiću. Do sada smo odradili bazične pripreme. Kostur ekipe smo zadržali, osim Adina Vrabca, koji se odlično uklopio u novu sredinu. To je dokaz da radimo kvalitetno u našem klubu. Nama se priključio Aleksej Nikolić, koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu. Ponosni smo na činjenicu da smo na SP imali nekoliko naših igrača, a Aleksej je bio jedan od tri najmlađa. Tri reprezentativca su bila na SP-u a to su Adin Vrabac, Stefan Glogovac i Nedim Buza.", izjavio je Selimović.

Nakon predsjednika Sparsa novinarima se obratio trener Trbić.

"Opredjelili smo se da sami organizujemo turnir u pripremnom periodu i igrat ćemo protiv ekipa koje su malo snažnije od nas. U narednim turnirima ćemo birati sve jače i jače ekipe kako bi naši igrači, kako rastu, mogli napredovati. Mislim da su protivnici po mjeri i da će nam turnir pokazati u kojem smjeru trebaju ići naše pripreme. Trenutno imamo nekih nedostataka, posebno u fazi napada, koje trebamo otkloniti. Imamo još mjesec dana. Naš tim je praktično isti kao i prošle sezone. Ostali smo bez dva igrača, čija su mjesta zauzeli naši juniori i kadeti. Očekujemo da ćemo biti bolji nego prošle sezone", kazao je Trbić.

On smatra da bivši reprezentativac BiH Kenan Bajramović neće ostati u timu.

"On je prošao pripreme s nama, znamo njegov kvalitet i njegovu posvećenost košarci. Mnogo nam je pomogao, posebno mladim igračima. Međutim, trenutno traži inozemni angažman, svakodnevno dobija ponude i ne vjerujem da će ostati s nama. Također, neće igrati na turniru zbog lakše povrede", dodao je Trbić.

Novi kapiten Sparsa Stefan Glogovac, koji je tu funkciju preuzeo od Adina Vrabca, nada se da će opravdati povjerenje i ekipu voditi do zapaženih rezultata.

"Tu sam već petu godinu. Zahvaljujem se na povjerenoj ulozi kapitena i nadam se da ću je opravdati. U novoj sezoni očekujem ispunjenje naših ciljeva, afirmaciju mladih igrača i svoje dobre partije", rekao je Glogovac.

On je s reprezentacijom BiH do 20 godina osvojio B diviziju, a nakon toga ga je pozvao i selektor seniorske košarkaške reprezentacije Duško Ivanović.

"To je za svakog mladog igrača nešto najbolje što se može dogoditi", jasan je bio Glogovac.

Sparsi će u novoj sezoni igrati juniorsku Euroligu, a cilj im je osvojiti ovo takmičenje.

Turnir Spart Kup 2014 počinje u petak, prvu utakmicu igraju Temišvar i Igokea od 17:30 sati, a drugu Spari i Šibenik od 20:00 sati.

U subotu je na rasporedu utakmica za treće mjesto od 16 sati, a finale će se igrati od 18:30 sati.

Ulaz u Skenderiju je besplatan, a iz Sparsa su pozvali navijače da dođu u što većem broju.