Košarka
816

Mirza Teletović je najbolji "trojkaš s klupe" NBA lige, oborio rekord star 21 godinu

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Košarkaši Phoenix Sunsa još jednom su poraženi, sedmi put u nizu, a ovaj put bolji od njih bili su košarkaši Atlanta Hawksa rezultatom 103:90. Ipak, noć za pamćenje imao je naš košarkaški reprezentativac Mirza Teletović, koji je postao najbolji trojkaš u historiji NBA lige, kao igrač s klupe, ubacivši 165 trojku u sezoni.

U utakmici protiv Atlante Teletović je za nešto više od 27 minuta, koliko je igrao ubacio 12 poena, uz sedam skokova i tri asistencije. Od toga je Teletović postigao i tri trojke iz osam pokušaja, što je bilo dovoljno da obori rekord star 21 godinu.

U dosadašnjem dijelu sezone Teletović je ubacio 165 trojki, što je novi rekord NBA lige, za jednog igrača s klupe. Prethodno je rekord, do sinoć držao Chuck Person, kao igrač San Antonia, kada je u sezoni 1994/1995. godina ubacio 164 trojke, također kao rezervni igrač.

Košarkaši Sunsa sjajno su otvorili meč i u prvom poluvremenu ostvarivši značajnu prednost od 12 poena. Međutim, neshvatljiv pad igre u drugom dijelu meča na kraju ih je koštao poraza. U posljednje dvije četvrtine Atlanta je bila bolja rezultatom 26:17 i 33:17, za konačnih 103:90.

U ekipi Atlante najefikasniji bili su Teague sa 20 i Bazemore sa 17 poena. Jedina svijetla tačka kod Sunsa bio je mladi Devin Booker sa 34 poena, 14 je dodao Price, a 12 Teletović.

Atlanta u Istočnoj konferenciji trenutno zauzima treću poziciju uoči doigravanja u play offu, dok Sunsi zauzimaju nezavidnu 14 poziciju Zapadne konferencije, sa 57 poraza.