Košarka
0

VIDEO / Miami u prvoj utakmici finala savladao Dallas

Totalsport
Košarkaši Miami Heata u svojoj su dvorani pobijedili Dallas Maverickse 92-84 u prvoj utakmici finalne serije doigravanja NBA lige. Velika trojka, James, Wade i Bosh, tri su pobjede daleko od naslova.

LeBron James predvodio je domaće do pobjede u svojoj prvoj dobijenoj utakmici u finalu (iz petog pokušaja) s 24 koša, devet skokova i pet asistencija, dok je Dwyane Wade dodao 22 koša, od čega 15 u drugom poluvremenu, uz 10 skokova i šest asistencija. Chris Bosh dodao je 19 koševa, devet skokova i tri asistencije.

Floridska je ekipa ovu, kao uostalom i sve najvažnije utakmice sezone u doigravanju, dobila zahvaljujući fantastičnoj odbrani. Spustili su Teksašane igrači Erika Spoelstre na 37 posto šuta, uvjerljivo najlošiji njihov postotak ove sezone u doigravanju. Također, Dallasova 84 koša najmanje je što su postigli u postsezoni. Premda ni Miami nije imao puno bolji šut (39%), bilo je dovoljno za otvarajuću pobjedu.

Dallas je u 26 uvodnih minuta ubacio 51 koš, a u idućih 18 minuta jednako toliko. Od 27. minute pa do kraja susreta, dakle u 22 posljednje minute, Teksašani su ukupno ubacili 33 koša. Bila je to posljedica jake odbrane domaće ekipe, te njihove premoćnosti u skoku (46-36), i to napadačkom (16-6).

Dirk Nowitzki za Dallas je ubacio 27 koševa, ali je bio ispod uobičajenoga kvalitativnog prosjeka šuta iz igre (7-18). Dodao je osam skokova i dvije asistencije. Najbolju je pomoć imao u Shawnu Marionu (16k, 10s) i Jasonu Terryju (12k). Jason Kidd, koji je postao najstariji playmaker koji je nastupio u finalnoj seriji u povijesti NBA lige, ubacio je tri trice za devet poena, kojima je dodao neuvjerljivih šest asistencija, četiri skoka i tri izgubljene lopte.

Tokom posljednje četvrtine Nowitzki je, pokušavajući izbiti jednu loptu Chrisu Boshu, povrijedio srednji prst lijeve ruke. Povreda mu, međutim, neće smetati u nastavku serije.

Miami je došao do maksimalne devete ovosezonske domaće pobjede u doigravanju. Protiv Dallasa su, gledajući finale iz 2006. godine, Floriđani na pet uzastopnih pobjeda u finalima doigravanja.

Sljedeća utakmica, druga u seriji, igra se također u American Airlines Areni u četvrtak.