Korača ka Potočarima
378

Među učesnicima Marša mira je i Emir Sulejmanović, bh. košarkaš rođen u šumi kraj Srebrenice

D. P.
Suljagić i Sulejmanović (Foto: Twitter)
Suljagić i Sulejmanović (Foto: Twitter)
Među 4.000 učesnika Marša mira, koji su jutros iz Nezuka krenuli prema Potočarima, je i košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine Emir Sulejmanović.
Jutros je veliki broj učesnika svih generacija krenuo "putem smrti", kojim su prije 28 godina koračale nevine srebreničke žrtve.

Tu će učesnici Marša mira preći stazu dužu od 100 kilometara, kojom su u julu 1995. godine koračali ljudi iz Podrinja u nadi da će izaći na slobodnu teritoriju i na takav način se spasiti od agresora.

Među 4.000 učesnika je i Emir Sulejmanović, bh. košarkaš koji je vezan za Srebrenicu i Marš mira jer je njegova porodica proživjela strahote genocida. Sulejmanović je rođen u jednoj srebreničkoj šumi.

Majka ga je rodila 13. jula 1995. godine na putu smrti u jednom šumskom predjelu zaseoka Luka, o čemu je ranije govorio za Klix.ba.

"Rođen sam u šumi, koju je samo jedno brdo dijelilo od Srbije. Hvala Bogu da sam uspio ostati živ pored svega onoga što se dešavalo u tim danima. Nakon porođaja, majka je prebačena za Kladanj, dok je otac krenuo preko šume, ali je zarobljen u logoru", govorio je Emir u razgovoru za Klix.ba.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emir Suljagić jutros je objavio fotografiju s bh. košarkašem dok koračaju na Maršu mira.

Inače, to nije prvi put da Sulejmanović učestvuje na Maršu. Prvi put je to bio slučaj 2010. godine, kada je prosao cijelu trasu puta spasa. Prije dvije godine učestvovao je na posljednjoj dionici puta, dok se prošle godine odlučio ponovo proći cijelu dionicu. Isti slučaj je i ove godine.