"Sramim se samog sebe"
0

Maccabi suspendovao kapitena Pninija koji je suparnika nazvao nacistom!

Totalsport
Guy Pnini
Guy Pnini
Najveći izraelski košarkaški klub Maccabi iz Tel Aviva suspendovao je svog kapitena Guya Pninija i novčano ga kaznio jer je teško vrijeđao suparničkog igrača i nazvao ga nacistom.

Košarkaš Hapoela iz Tel Aviva Jonathan Skjöldebrand uputio je službenu žalbu Izraelskom košarkaškom savezu jer ga je kapiten Maccabija Guy Pnini verbalno zlostavljao. Skjöldebrand tvrdi da ga je Pnini tokom cijelog nedjeljnog dvoboja u kojem je Maccabi pobijedio gradskog rivala (91-72) psovao i vrijeđao.

"Kada me čuvao, Pnini me je nazivao nacistom, govorio mi da želi da moj otac i ja dobijemo tumor na mozgu i psovao me. Najprije sam mislio da nisam dobro čuo, ali Pnini je stalno ponavljao svoje uvrede. To je nevjerovatno. Govorimo o izraelskom reprezentativcu koji me je nazivao nacistom", izjavio je Skjöldebrand koji ima švedsko i izraelsko državljanstvo.

Guy Pnini, kojeg je u nedjelu uhvatila i video-snimka, smiejnjen je odlukom vodstva Maccabija s pozicije kapitena ekipe, suspendovan do daljnjeg, te će morati platiti novčani iznos u vrijednosti od oko 26.000 dolara u dobrotvorne svrhe.

Ovaj incident u Izraelu je popraćen s velikom pažnjom, jer su Izraelci jako osjetljivi na spomen šest miliona Jevreja ubijenih u nacističkom holokaustu.

Pnini, čija vlastita porodica, poput mnogih drugih u Izraelu, ima članove koji su preživjeli holokaust, u međuvremenu se izvinio, te je rekao kako se ispad dogodio u žaru igre.

Nakon što ga je klub kaznio, pred novinarima se pojavio sa suzama u očima.

"Sramim se samog sebe i onoga što sam napravio. Učinit ću sve što mogu kako bih se iskupio za grešku koju sam napravio", poručio je Pnini putem saopćenja objavljenom na Maccabijevoj web stranici.