Digao glas
31

Lider francuskih košarkaša bijesan: Briga me za svjetsku politiku, hoću najjaču ekipu

N. K.
Batum na utakmici protiv Latvije (Foto: EPA-EFE)
Batum na utakmici protiv Latvije (Foto: EPA-EFE)
Lider francuske košarkaške reprezentacije Nicolas Batum bio je razočaran nakon današnjeg poraza njegove selekcija od Latvije zbog koje se njegova ekipa već nakon dva kola može pakovati kući jer su eliminisani sa Svjetskog prvenstva.
Batumu će utakmica protiv Libana biti i posljednja u dresu Francuske kada su u pitanju svjetska prvenstva.

"Veliko razočaranje. Mentalno smo se slomili. Oni su i fizički bili superiorniji. Nismo igrali timski. Nismo uspeli da im pobjegnemo i da im se odlijepimo. Ova utakmica je ogledalo onoga što nam se dešavalo posljednjih pet ili šest sedmica. Veoma smo dobar tim i pokazivali smo to prethodnih godina, ali sada bi svi trebalo da stave prst na čelo zbog svega što se dešavalo ovog ljeta. Igrači, treneri, savez...", rekao je Batum.

Lider Francuza je očigledno bio nezadovoljan što je iz tima odstranjen Thomas Heurtel kojem su vrata državnog tima bila potpuno zatvorena zato što je potpisao za Zenit.

Zamjeralo mu što će usred rata u Ukrajini igrati za klub iz Rusije pa Košarkaški savez Francuske nije dozvolio selektoru da ga pozove.

"Da se tek tako lišavamo nekih igrača, da gubimo košarkaše zbog politike... Nije mi jasno. Svi bi trebalo da budemo posvećeni uspjehu reprezentacije. Baš me briga za svjetsku politiku, hoću da Francuska ima najbolju moguću reprezentaciju", kazao je Batum pa dodao:

"Žrtvovao sam mnogo ljeta za ovaj dres i nije mi žao. Nismo smjeli da se odreknemo pojedinih igrača... Godinama smo bili zajedno, pravili nešto... Jeste, mi igrači smo pogriješili ovde. Međutim, mnogi ljudi bi trebalo da se preispitaju. Ostalo mi je još godinu dana u dresu Francuske. Svi su nam potrebni sljedećeg ljeta u Parizu. Svi. I najbolji mogući uslovi. Uprskao sam svoje posljednje Svjetsko prvenstvo i to me baš boli. Zato me ne interesuje politika i želim najjači mogući tim narednog ljeta na Olimpijskim igrama", poručio je Batum.