Košarka
58

KSBiH želi historijski uspjeh, Ivanović najvjerovatnije ostaje selektor

Piše: D. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na danas održanoj konferenciji za medije zvaničnici Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine su govorili o godini koja je gotovo iza nas, selektoru, kao i očekivanjima od naredne sezone.

Konferenciji za medije su prisustvovali direktor košarkaških reprezentacija BiH Igor Stojanović, generalni sekretar KSBiH Harun Mahmutović i predsjednik KSBiH Elmedin Dino Konaković.

Jedno od pitanja koje najviše interesuje bh. javnost je zasigurno da li će dosadašnji selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Ivanović ostati na toj funkciji.

"Kad smo prvi put razgovarali s Duškom Ivanovićem dogovorili smo saradnju na dvije godine, ali uz uslove. Moglo se dogoditi da on potpiše ugovor s nekim španskim klubom, što bi za nas predstavljalo problem, jer on prema španskim pravilima ne bi mogao biti selektor. Drugi uslov je da, ukoliko se ne plasiramo na Evropsko prvenstvo, ta saradnja bi obostrano bila prekinuta. No, ništa od toga se nije dogodilo. Mi ćemo u narednim danima otputovati u Atinu i formalizovati nastavak saradnje s Ivanovićem, u vezi s tim ne bi trebalo biti problema. S obje strane postoji interes i zadovoljstvo postignutim rezultatima. On će definitivno tražiti više ozbiljnosti, profesionalnosti, više ljudi angažovanih na pripremi EP-a, a mi ćemo tražiti najbolji rezultat u historiji bh. košarke. U vezi sa njegovom platom nikad nije bilo problema", izjavio je Konaković.

Druga bitna stvar je svakako situacija vezana za bh. košarkaša Jusufa Nurkića, člana Denver Nuggetsa.

"Bolna je to tema. Nije mi bilo teško preći više od hiljadu kilometara da ga posjetim kad je imao 17 godina, pa neće ni sada. Nije mi teško ni za njega, ni za druge igrače. Svi smo mi bili mladi i pravili greške. Borit ćemo se za Nurkića, jer on može pomoći reprezentaciji. Uz Nurkića, Stipanovića i Kikanovića bismo na EP imali tri odlična i različita centra. To bi Ivanović znao iskoristiti. U kontaktu smo s Nurkićem, ima ljutnje, ali mislim da na kraju neće biti problema. Ako KSBiH ima grešaka, mi ćemo se izviniti i popraviti ih. U sportu uvijek ima nesporazuma", rekao je Mahmutović.

Konaković je dodao da Nurkić neće biti dio reprezentacije po svaku cijenu.

"Ako će dolazak Nurkića poremetiti hemiju koju ima naš tim i degradirati ono što rade Stipanović, Kikanović i eventualno Todić, to nećemo dopustiti. Nijedan pojedinac, ma koliko kvalitetan bio, neće biti ispred nacionalnog tima i timskog duha koji je mnogo vredniji od pojedinca. Nadam se da će Nurkić probuditi svoj patriotizam koji je pokazao dolaskom u reprezentaciju nauštrb svog ugovora i sa ostatkom reprezentacije nas uveo u A diviziju, da će biti zdrav i doći da nam pomogne da 'napadnemo' najbolji rezultat. Igrač koji pokupi stvari i ode s priprema kući tražiti novi angažman ne može proći bez kritika", riječi su predsjednika KSBiH.

KSBiH će obaviti razgovor s FIBA-om kako bi se riješila situacija u vezi s Emirom Sulejmanovićem i Kenanom Karahodžićem, kako bi dobili dozvolu da nastupaju za BiH.

Istaknuto je i da reprezentaciji BiH treba Amerikanac koji će pridonijeti kvaliteti našeg tima na EP. O imenima se nije govorilo.

Zvaničnici KSBiH su istakli da je protekla godina za bh. košarku bila jedna od najuspješnijih u historiji te su s puno optimizma najavili sljedeću sezonu.

Evropsko prvenstvo u košarci se održava od 5. do 20. septembra u Zagrebu, Berlinu, Rigi, Montpellieru i Lilleu. BiH će igrati u grupi A sa Francuskom, Finskom, Poljskom, Izraelom i Rusijom i to u Montpellieru. Selektor Ivanović je u razgovoru s čelnicima KSBiH nakon žrijeba rekao da je svjestan težine grupe, ali da vjeruje kako BiH ima kvalitet za plasman u drugi krug, kao i da se u toj fazi ravnopravno bori s ostalim reprezentacijama.

Sve naše selekcije su u A diviziji, a naredne godine ćemo imati i seniorsku žensku reprezentaciju, što će pridonijeti razvoju ženske košarke. Nastavit će se i sa Ligama mladih, čiji je cilj pomoći klubovima i razvoju mladih igrača.