O košarkašima BiH
34

Krupalija: Mlada smo reprezentacija, ne treba momcima zamjeriti na porazu

FENA
Damir Krpalija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Krpalija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Seniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je porazom od selekcije Švedske u Norrkopingu (81:73) započela pretkvalifikacije za svjetsko prvenstvo 2019.

Nekadašnji reprezentativac BiH, a sada direktor Košarkaškog kluba Bosna Royal Damir Krupalija zadovoljan je igrom mladih bh. košarkaša i naglašava da im ne treba zamjeriti na porazu.

"Izgubili smo od Švedske na sitnicama i početničkim greškama, a to se ovim momcima ne može zamjeriti. Velika većina naših košarkaša nema mnogo utakmica u nogama, tako da je normalno da se greške dešavaju. Ovo je veliko iskustvo za sve njih i ja sam uvjeren da će igrati sve bolje", rekao je Krupalija u izjavi za Fenu.

Ističe da je stvorena odlična baza za pravljenje reprezentacije BiH koja tek kroz nekoliko ciklusa treba dostići svoj vrhunac.

Podmlađena reprezentacija BiH u pretkvalifikacije je ušla bez nekoliko standardnih reprezentativaca, a prije svega NBA zvijezda Mirze Teletovića i Jusufa Nurkića.

Krupalija smatra da se svaki košarkaš treba odazvati pozivu u reprezentaciju ukoliko je to u mogućnosti, ali da BiH mora dati sve od sebe da ostvari dobar rezultat sa snagama kojima trenutno raspolaže.

"Sigurno je da bi smo bili mnogo snažniji tim barem s jednim od njih dvojice. Njihov kvalitet bi donio prevagu u sinoćnjoj utakmici kao i u ostalim mečevima kvalifikacija. Teletović je dao nekih 14 godina reprezentaciji i možda on ima veće opravdanje da se ne odazove, dok Nurkić ukupno ima desetak zvaničnih utakmica u dresu BiH. Moramo se pomiriti da ih nema i dati šansu momcima koji su tu", rekao je Krupalija.

BiH narednu pretkvalifikacionu utakmicu igra u subotu u Sarajevu protiv Slovačke. Krupalija vjeruje da će od tog meča mnogo toga ovisiti za selekciju BiH.

"Vidjeli smo sinoć da možemo dobiti Švedsku, pogotovo ako bude dobra atmosfera na domaćem terenu. Armenija mi je nepoznata selekcija, a Slovaci će igrati s iskusnim igračima koji iza sebe imaju mnogo više utakmica od naših košarkaša. Mislim da se to može pokazati kao ključna utakmica protiv iskusnog protivnika", objasnio je bivši košarkaš.

Utakmica BiH - Slovačka će biti odigrana u dvorani ''Mirza Delibašić'' KSC Skenderija, u subotu, 5. augusta, s početkom u 20 sati.