Košarka
26

Košarkaški Zmajevi se okupili u Sarajevu uoči početka priprema

Piše: J. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine predvođena selektorom Duškom Ivanovićem okupila se večeras u Sarajevu uoči početka priprema za kvalifikacije za Eurobasket naredne godine.

Među igračima, od kojih su neki novi, i stručnim štabom bh. košarkaške selekcije vlada odlična atmosfera. Iako selektor Ivanović neće u uvodnim sedmicama moći računati na kapitena Mirzu Teletovića zbog NBA pravila o dužini priprema, povrijeđenog Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića koji će se nakon drafta pridružiti mladoj reprezentaciji na Evropskom prvenstvu.

"Sjajan je osjećaj biti ponovo sa ovim momcima. Nakon prošlih kvalifikacija i Eurobasketa, svi smo čekali okupljanje jer smo postali prava klapa. Znam da će nam i ovo ljeto biti zabavno", kazao je za klix.ba Andrija Stipanović kojem je ugovor sa turskim Trabzonsporom istekao krajem sezone.

Na njegovoj poziciji bh. reprezentacija će biti pojačana Jusufom Nurkićem, sjajnim mladim centrom koji je prije par dana izabran na NBA draftu kao 16. pick i trebao bi igrati u Denver Nuggetsima.

"On je jako dobar igrač. Iako je mlad, igra jako zrelo. Sa njim ćemo dobiti jednu novu dimenziju i veselim se treningu s njim. Mislim da ćemo se dobro slagati", dodao je Stipanović.

Kao i za Stipanovića, i za Marka Šutala je ovo drugu okupljanje nakon što ga je u reprezentaciju pozvao Aco Petrović početkom prošlih kvalifikacija.

"Ulazimo u jedan novi ciklus nakon Eurobasketa iza kojeg je ostao žal što nismo ušli u drugi krug. To smo nekako prežalili i okrećemo se novom cilju. Došli smo da se izborimo za mjesto kod novog selektora, a cilj nam je prvo mjesto u grupi", kazao je Šutalo za naš portal.

Selektor je za pripreme pozvao 23 igrača. To su Nemanja Gordić, DJ Cooper, Filip Adamović, Draško Knežević, Muhamed Pašalić, Zack Wright, Nihad Đedović, Marko Šutalo, Dalibor Peršić, Nemanja Mitrović, Nikola Gajić, Marko Jošilo, Adin Vrabac, Nedim Buza, Mirza Teletović, Miroslav Todić, Miralem Halilović, Emir Sulejmanović, Amar Alibegović, Elmedin Kikanović, Andrija Stipanović, Draško Albijanić i Jusuf Nurkić.

Amerikanac DJ Cooper će se sutra priključiti reprezentaciji, dok je Pašalić otkazao igranje u kvalifikacijama.