Delonte West ostao bez svega
0

Košarkaš Dallasa spavao u svlačionici i u automobilu

Totalsport
Delonte West
Delonte West
Delonte West vjerovatno je prvi aktivni NBA košarkaš koji je tokom sezone bio beskućnik. Zbog spleta nesretnih okolnosti dio sezone spavao je u svlačionici i svom automobilu.

U opširnom razgovoru za Dallas Morning News West je potvrdio i objasnio kako se doveo u tako nezahvalnu situaciju.

Tokom 2009. godine, dok se vozio na svom motociklu trokotaču, policija ga je zaustavila u blizini njegovog doma u Marylandu, te u kutiji za gitaru pronašla oružje. Pištolji Beretta, Magnum 357 i Remington 870 bili su, čini se, loše skriveni, a nakon priznanja krivnje, kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, bio je pod elektronskim nadzorom, te primoran na pohađanje savjetovanja tokom uvjetne kazne.

Uz to, nakon samo četiri mjeseca, West se suočio s razvodom braka, a za veliki dio problema košarkaš izgovor nalazi u bipolarnom poremećaju uslijed kojeg često mijenja raspoloženja i pada u depresiju.

"Promatrao sam kako mi promiču dobri ugovori, kako gubim dodatke i bonuse, rasli su sudski troškovi, skupi advokati su uzeli svoje, a potom i bivša supruga. Malo po malo potrošio sam svu ušteđevinu. Bio sam prisiljen prodati sva vozila, nakit i praktički sve što sam posjedovao izuzev kuće i odjeće koju sam imao na sebi", obrazložio je West koji je u košarkaškoj karijeri zaradio preko 14 miliona dolara.

Pao je toliko nisko da je tokom "lock-outa" radio u jednoj trgovini namještajem u Marylandu. Nakon pristupanju Mavericksima klub mu je osigurao hotelsku sobu za vrijeme treniranja s ekipom, međutim nakon početka sezone, pravila salary capa onemogućila su Dallasu da mu i dalje plaća smještaj.

Pokušao je iznajmiti stan u blizini dvorane, ali zbog visokih cijena ili svojih problema sa zakonom u prošlosti, to mu nije pošlo za rukom. Kada su Mavericski igrali na gostovanjima odsjeo bi u hotelu s ekipom, no po povratku u Dallas bio je prisiljen spavati u American Airlines Centeru ili u garaži u svom kamionetu.

"Kada je vlasnik kluba, gospodin Cuban, saznao za moju situaciju, obavio je nekoliko telefonskih poziva i pronašao mi smještaj", rekao je West koji u Dallasu ima plaću 854.389 dolara po sezoni, te tri specijalista koji mu pomažu s njegovim bipolarnim poremećajem.

West je također želio konačno završiti priču o navodnoj ljubavnoj aferi s majkom nekadašnjeg saigrača LeBrona Jamesa, Glorijom, iz vremena kada su obojica igrala za Cleveland.

"Kao prvo, ništa se nije dogodilo i ne znam od kuda takve informacije. Strašno je što su mediji učinili toj ženi, a da se ne govori kakva dobacivanja u svezi s tim doživljavam gdje god igram. Kakvu to poruku šaljemo mladima kada se ismijavamo s takvim stvarima i teškim privatnim uvredama?", zaključio je West.