Uz brojne poteškoće
105

Košarka se vraća u Zenicu: Čelik uz prisustvo publike dočekuje Bosnu Royal

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Košarkaši Čelika sutra će u sklopu 5. kola prvenstva BiH odigrati prvu domaću utakmicu protiv sarajevske Bosne, a prvi put u vrijeme pandemije je omogućeno i prisustvo publike.

Predsjednik OKK Čelik Zenica Goran Bulajić je kazao da su prošlu sezonu završili plasmanom u Ligu 6 gdje su dali maksimum, ali da su ih brojni problemi doveli u nezavidnu situaciju.

"Pripreme smo počeli u augustu s domaćim igračima, imali smo odličan tajming i vezali smo se za početak u oktobru. Vrlo brzo smo kao novajlije došli u poziciju da se borimo s neizvjesnošću početka sezone, broja timova, što je utjecalo na dogovore sa sponzorima. Politička borba dva saveza, bojkot timova iz Republike Srpske...", kazao je Bulajić objašnjavajući krizu u kojoj su se klubovi pronašli.

Također, dodao je da je nevjerovatno da su na početku prvenstva igrali ti gostujuće utakmice kod tri izuzetno jake ekipe.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Odigrali smo tri gostujuća meča, četrnaest dana smo bili slobodni i tek sada igramo prvu domaću utakmicu. O tome kako smo igrali i jesmo li mogli bolje, ne mogu govoriti. Raduje nas da smo dobili dozvolu za 30 posto kapaciteta Arene za sutrašnju utakmicu i nadamo se podršci", pojasnio je Bulajić.

Bulajić smatra da zbog odnosa prema OKK Čelik košarka u Zenici nije toliko bitna, što se ogleda i u finansijama, a kritikovao je i KS BiH zbog maćehinskog odnosa prema manjim klubovima, među kojima je i Čelik.

Trener Čelika Josip Pandža je kazao da imaju mnogo problema, ali da je njegov problem teren te da se nada da će se druge stvari također riješiti.

"Imali smo spektakularnu sezonu. Tu sreću nismo mogli podijeliti s našom publikom, ali vjerujem da imamo kredit kod njih i da će doći sutra i pomoći nam protiv sarajevske Bosne. Radi se o veoma neugodnom protivniku, dosta igrača nam može napraviti problem, a svaki glas i podrška su nam bitni", izjavio je Pandža te dodao:

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ništa nas ne opravdava za loše rezultate na početku sezone, ali bitno je da se borimo. Nemamo dobru trenažnu sedmicu, ali svi koji budu u mogućnosti igrat će i dat će sve od sebe. Nikom nije jasno kako smo mogli imati tri gostovanja, pa pauzu 14 dana i onda prvu domaću utakmicu. No, moramo to zaboraviti i dati sve od sebe da dođemo do pobjede", poručio je Pandža.

Kapiten ekipe Milivoje Božović je kazao da, ma koliko god voljeli ovo što rade i uživaju u tome, nekima od njih je ovo jedini izvor prihoda te da nije prijatno ako plata kasni.

"Igram već 20 godina, a nikada nisam vidio da se gostuje tri kola zaredom na startu. Pobjedom protiv Bosne zadržavamo svoj put. Momci su motivirani, postavili smo standarde, pokazali smo da vrijedimo i vjerujemo da će publika doći i pomoći nam bar za ono što nismo postigli prošle sezone", izjavio je Božović.

Utakmica se igra sutra s početkom u 17 sati u Gradskoj areni "Husejin Smajlović", a cijena ulaznice je 5 KM.