Dan za pamćenje
390

Kinđe, Varaja i ostala raja su prije 45 godina donijeli KK Bosni titulu prvaka Evrope

E. B.
Prije 45 godina košarkaši Bosne su ostvarili najveći uspjeh bosanskohercegovačkog sporta. Kinđe, Varaja i ostala raja su donijeli Košarkaškom klubu Bosna titulu prvaka Evrope i napravili nešto što niko prije njih nije, a, po svemu sudeći, niti će ikada ostvariti.

Tog 5. aprila 1979. godine pred više od 12.000 navijača u dvorani Palais des Sports u Grenoblu Bosna je u finalu Kupa evropskih prvaka savladala italijanski Emerson Varese koji je imao ulogu velikog favorita rezultatom 96:93.

Italijanski prvak je tada imao "veliku trojku" u vidu Dine Meneghina, Charliea Yelvertona i Boba Morsea, no oni su bili nemoćni te večeri u Grenobleu pored maestralnih Žarka Varajića koji je ubacio 45 poena i Mirze Delibašića koji je dodao 30.

Preostalih 21 poen za Studente su postigli Ratko Radovanović (10), Predrag Benaček (6), Ante Đogić (3) i Boško Bosiočić (2), a učesnici te finalne utakmice su bili i Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Boro Vučević, Nihad Izić, Dragan Zrno i Sabahudin Bilalović.

Trener Bogdan Tanjević je u toj sezoni koristio i Almira Dervišbegovića i Sulejmana Durakovića, no oni nisu našli mjesto među 12 veličanstvenih koji su bili u protokolu protiv Emersona.

Igrom sudbine igrači Bosne su se avionom vratili iz Francuske u Sarajevo 6. aprila, na Dan grada Sarajeva. Dočekalo ih je 15.000 navijača na aerodromu, a zbog njih je prekinuta svečana sjednica Gradske skupštine (današnjeg Gradskog vijeća, op. a.) koja se održavala u Skenderiji te je 3.000 prisutnih u Velikoj dvorani ustalo i aplaudiralo Studentima koji su svom gradu donijeli najljepši mogući poklon.

Prijem košarkaša Bosne u Skenderiji
Prijem košarkaša Bosne u Skenderiji

Bosna je tako prije 45 godina postala prvi prvak Evrope iz bivše Jugoslavije i utkala put za kasnije trijumfe Cibone (1985. i 1986.), Jugoplastike (1989., 1990., 1991.) i Partizana (1992.).

Prije Bosne klupski prvaci Evrope su postali rukometaši Borca (1976.), no s obzirom na mnogo veći značaj rukometa kao sporta jasno je da su Studenti napravili najveći uspjeh bh. sporta u historiji.

Također, deset godina poslije Bosne ženski košarkaški klub Jedinstvo Aida je postao prvak Evrope i to je bio posljednji istinski uspjeh kada su u pitanju klubovi iz naše zemlje.

Nažalost, 45 godina kasnije od KK Bosna ostalo je samo "zaleđeno" ime.

Nakon fuzije sa KK Royal Bosna je jedno vrijeme igrala i u drugom rangu bh. košarke, no malo po malo se vraća u sami vrh bh. košarke, a ovosezonsko osvajanje Kupa BiH nagovještava svjetlije dane pred nekadašnjim prvakom Evrope.