Klauzula "više sile"
8

Izraelski klub će zbog selidbe u Beograd smanjiti plaće svojim igračima

N. M.
Foto: Maccabi Tel Aviv/Facebook
Foto: Maccabi Tel Aviv/Facebook
Košarkaški klub Maccabi iz Tel Aviva za deset posto će smanjiti plaće svojim košarkašima kako bi nadoknadio gubitak koji je nastao zbog neigranja utakmica na domaćem terenu i selidbe u Beograd, objavio je izraelski portal Walla Sport.

Maccabi je zbog sukoba Izraela i Hamasa morao preseliti u glavni grad Srbije, gdje već više od dva mjeseca igra domaće susrete Eurolige, a trenutno traju pregovori čelnika Maccabija i ovog takmičenja o pomenutom smanjenju plaća.

Jasno je da je zbog selidbe Maccabi pretrpio velike finansijske gubitke, troškovi kluba narasli su za ogromnih 70 posto, ali ovakav potez se sigurno neće dopasti košarkašima.

No, oni neće imati pravo glasa jer u njihovim ugovorima postoji klauzula "više sile" koja ima utemeljenje u Okvirnom sporazumu Eurolige.

Ta klauzula može da se iskoristi kada postane djelimično ili potpuno neizvodljivo ispunjavanje ugovornih obaveza, a iz razloga koji su van kontrole samog kluba ili igrača. Kao mogući razlozi za aktiviranje ove klauzule navode se pandemija, vladine mjere i druge značajne intervencije.

Ponos Izraela, kako glasi nadimak ovog kluba, u aktuelnoj sezoni Eurolige ima omjer od sedam pobjeda i šest poraza, što ga drži na poziciji broj 9 na tabeli elitnog takmičenja.