Košarka
92

Bh. kadeti izborili polufinale EP-a u košarci

Klix.ba
Foto: Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kadeti košarkaške reprezentacije BiH izborili su večeras polufinale Evropskog prvenstva B divizije pobijedivši reprezentaciju Češke rezultatom 59:69. Ukoliko osvoje medalju na ovom prvenstvu, plasirat će se među 16 najboljih ekipa za iduću godinu što bi bio historijski uspjeh. 

Česi su dobro započeli i poveli u startu, no naši momci se nisu predali te je prva četvrtina okončana u našu korist s osam koševa razlike 20:28.

U drugoj četvrtini Česi su se aktviriali, a naši mladi su stagnirali ne postigavši niti jedan koš. Česi su uspjeli smanjiti razliku na 31:34 (11:6). Protivnička ekipa je uspjela izjednačiti rezultat u trećoj četvrtini, 45 sekundi pred kraj bilo je 46:46 (15:12).

No, bh. košarkaši nisu odustali i već u prvim sekundama posljednje četvrtine poveli su tricom koju je ubacio Aleksić. Niz pogodaka naših mladih je nastavljen i u 6. minuti posljednje četvrtine bili smo u prednosti 10 koševa. Utakmica je završena rezultatom 59:69 u korist naše reprezentacije.

Najefikasniji igrači utakmice bili su Dedović (20), Aleksić (16), Durak(13) i Ahmedić (11) u našem timu, a Dolansky (11), Pursl (10) i Dlugos (8) u timu reprezentacije Češke.

U polufinalnom duelu BiH će odmjeriti snage sa Slovenijom, a pobjednik tog duela osigurat će plasman u A diviziju.