Košarka
0

Euroliga: Barcelona treći sudionik Final Foura

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Poslije Real Madrida i moskovskog CSKA, na košarkaški Final Four su se plasirali i igrači Barcelone koji su u petom četvrtfinalnom meču pobijedili Panathinaikos na svom parketu 64-53.

Nadoknadila je tako Barcelona 1-2 u ovoj seriji, a put prema Final Fouru je trasirala tokom prve četvrtine današnjeg susreta. Nevjerojatno, ali nakon samo četiri i pol minute susreta najbolji je igrač gostiju, Dimitris Diamantidis, skupio tri lične greške. Sjeo je potom na klupu, a bez svog vođe se Pao nije uspio odmah snaći na parketu.

Tako je prvih 10 minuta završilo uz čak 28-14 domaćina, te je zapravo do kraja Barcelona čuvala prednost.

Primaknuo se Panathinaikos na šest poena minuta (51-45) početkom zadnje četvrtine, ali bilo je to najbliže što je došao u ovom petom susretu. Pojačanom odbranom Atinjani su uspjeli smanjiti zaostatak, ali za potpuni obrat im ipak nije ostalo snage.

Foto: AFP
Foto: AFP

Zanimljivo je reći da je drugih 20 minuta završilo uz "tvrd" rezultat 20-20.

Treba još reći da je Panathinaikos za tri poena gađao 1-16 (!), a jedinu je tricu ubacio hrvatski košarkaš Roko Ukić koji je ogled završio sa sedam poena, dva asista, jednim skokom i tri izgubljene lopte. Imao je slab šut: 2-7 za dva poena, 1-4 za tri i 0-1 za jedan. Najbolji je kod gostiju bio Stephane Lasme sa 16 poena i sedam skokova.

Ante Tomić je za pobjednika ubacio pet poena uz sedam skokova i jedan asist. Iz igre je gađao tek 1-2 uz 3-4 s linije slobodnih bacanja. Prvi je strijelac sa 15 poena bio Juan Carlos Navarro.

U petak će petu utakmicu odigrati Olympiacos i Anadolu Efes, nakon čega će biti poznat i posljednji sudionik Final Foura. Podsjećamo da je Olympiacos branitelj naslova prvaka.

Euroliga, četvrtfinale (peta utakmica):

Barcelona - Panathinaikos 64-53 (Barcelona je dobila seriju 3-2)