Košarka
0

Emir Halimić: Navijači, podržite naš tim protiv Slovenije, idemo na pobjedu

Piše: Edin Isanović
Emir Halimić (Foto: Klix.ba)
Emir Halimić (Foto: Klix.ba)
Kadetska košarkaška reprezentacija BiH pobijedila je u četvrtak selekciju Češke i plasirala se u polufinale Evropskog prvenstva B divizije. Izabranici Emira Halimića imat će već u subotu prilika da savladaju Sloveniju i osiguraju plasman među 16 najboljih selekcija Starog kontinenta.

Šef kadetskog državnog tima Halimić naglašava kako se temeljito radilo da ekipa što spremnije dočeka iskušenja na kontinentalnoj smotri.

"Od početka godine imali smo četiri okupljanja kroz koje je prošlo oko 120 košarkaša iz cijele BiH i inozemstva. Vježbali smo u Laktašima, Mostaru, Tuzli i Kaknju. Dječaci su dolazili i trenirali po tri ili četiri dana. Nakon toga učestvovali smo na Šestoaprilskom turniru, zatim na takmičenju u Travniku. Željeli smo na djelu vidjeti kvalitet potencijalnih reprezentativaca kako nam neki nadareni igrač ne bi promakao. Poslije toga smo napravili spisak od 24 igrača, a na početak priprema 1. jula pozvano je njih 18“, potcrtava za Klix.ba Emir i dodaje kako su nakon okupljanja učestvovali na turniru u Tivtu gdje su odmjerili snage sa Slovenijom, Crnom Gorom i Rusijom. Podvlači da su neposredno prije početka prvenstva sa Slovencima i Crnogorcima odigrali dvije prijateljske utakmice, dok su sa Portugalcima imali jedan okršaj.

"Sekretar Košarkaškog saveza BiH Harun Mahmutović osigurao je ovoj djeci izvanredne uslove, počev od hotela, opreme i svega ostaloga. Ja mislim da oni to opravdavaju na svoj način i vraćaju sve“.

Osvrnuo se na dosadašnje rezultate na Evropskom prvenstvu.

"Mi smo trenutno u polufinalu i još ništa nije gotovo. Za plasman među 16 najboljih, gdje idu prve tri selekcije, imamo dvije meč lopte. Ako pobijedimo Sloveniju već je sve gotovo, a ako izgubimo imamo još jednu šansu u borbi za treće mjesto. Ja vjerujem da ćemo sve već riješiti u sudaru sa Slovencima. Drugi polufinalni par čine Finci i Danci. Mislim da je najrealnije da mi i Danska odigramo još jednu utakmicu u finalu. Mi smo ih tada pobijedili u posljednjim trenucima meča, a gledaoci su uživali u čarima čarobne igre pod obručima. Utakmica je bila kvalitetna, čak bih se usudio reći kao da su igrali seniori“, istako je Halimić.

Bh. reprezentacija u subotu u 18:30 sati na Ilidži igra protiv Slovenije. Ulaz je slobodan, a selektor je pozvao sve navijače da podrže ovaj mladi tim.

"Momci su zaslužili da dođe što više navijača. Ne smijemo zaboraviti da je ovoj djeci tek 16 godina i da će im navijanje protiv Slovenaca biti izuzetno važno. To su zaslužili odnosom i igrama. Sa Slovencima smo igrali tri puta u prijateljskim dvobojima i sve smo dobili. Ipak, rekao sam igračima da sve zaborave, da ne smije biti opuštanja. Naglasio sam da su prijateljske utakmice jedno, a zvanično nešto sasvim drugo. Maksimalnu koncentraciju očekujem od prve do posljednje minute. Ova generacija je izvrsna i vjerujem da ćemo uspjeti“, zaključio je Hlimić.