Košarka
552

Džanan Musa: Nevjerovatno je šta mi se događa u Cedeviti, nadam se seniorskom timu reprezentacije BiH

Piše: D. B.
Šesnaestogodišnji bh. košarkaš Džanan Musa, evropski prvak s kadetskom reprezentacijom BiH, MVP prošlogodišnjeg kadetskog Eurobasketa te član zagrebačke Cedevite, u razgovoru za portal Klix.ba je govorio o životu u Zagrebu, napretku u Cedeviti, zlatnoj medalji s reprezentacijom BiH i ciljevima koje želi ostvariti u svojoj karijeri.

Musa je već duže vrijeme u Hrvatskoj te se uspješno prilagodio novoj sredini.

"Navikao sam se, prošlo je već godinu dana otkako sam ovdje, tako da je Zagreb već postao moj grad. Radi se o gradu s mnogo prilika", izjavio je Musa.

Iako ima samo 16 godina, Džanan dobija priliku u seniorskom timu Cedevite, što je veoma značajno za njegov razvoj. Debitovao je u Euroligi, a imao je priliku čuvati sjajnog grčkog košarkaša Vassilisa Spanoulisa na utakmici protiv Olympiacosa. Kako je rekao, spreman je za još veće izazove.

"Ovo što mi se događa u Cedeviti je nevjerovatno. Nisam mogao ni sanjati da ću igrati 15 minuta u Top 16 fazi sa samo 16 godina. Spreman sam uvijek za više, ali i ovo što trenutno imam u Cedeviti je zadovoljavajuće. Moj nastup u Euroligi, niko to nije očekivao, pa ni ja. Tek tri treninga prije utakmice mi je bilo jasno da ću igrati i čuvati Spanoulisa. Spremao sam se za taj zadatak maksimalno i smatram da sam odradio odličan posao. Naš primarni cilj je bio ulazak u Top 16, koji smo ostvarili, a sada želimo napraviti iskorak", rekao je mladi bh. košarkaš.

Cedevita je na drugom mjestu na tabeli ABA lige sa 14 pobjeda i tri poraza. Zagrepčani su među favoritima.

"Vjerujem da smo zaista na dobrom putu u ABA ligi, imamo 11 pobjeda zaredom, tako da smo i mi u grupi favorita za osvajanje prvog mjesta", kazao je Musa.

On je bio istinski vođa kadetske reprezentacije BiH, koja je u augustu prošle godine pobijedila Litvaniju i okitila se titulom prvaka Evrope. Musa se sa svojim saigračima tu ne namjerava zaustaviti, pa je najavio dobar rezultat na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

"Ta medalja je bila samo pokazatelj onoga koliko možemo. Što se lično mene tiče, titula prvaka Evrope mi je dosta pomogla, otvorila su mi se mnoga vrata. Vjerujem da nakon uspjeha na EP možemo napraviti dobar rezultat i na SP", riječi su talentovanog košarkaša Cedevite.

Džanan je dobio priznanje za najboljeg mladog bh. sportistu u 2015. godini.

"Počašćen sam tom nagradom i nadam se da će ih biti još dosta u budućnosti", istakao je Musa.

Nesporazumi na relaciji KSBiH - Jusuf Nurkić su svima poznati, zbog čega je generalni sekretar Harun Mahmutović najavio da će raditi samo uredske poslove. Ipak, Musa se nada da se problemi mogu riješiti i već nekoliko puta je pozvao na zajedništvo.

"Nadam se da će se sve riješiti. Juka i Harun su nam veoma potrebni, ne može se gledati koji od njih je potrebniji i ko će više uraditi za nas. Moramo se ujediniti jer smo tako najjači, sve ostalo je pogrešno", jasan je bio Džanan.

Mladi košarkaš je i dalje fokusiran na reprezentaciju s kojom je osvojio EP, ali se nada skorom priključenju seniorskom timu.

"Trenutno razmišljam samo o SP-u, a kasnije ćemo vidjeti za koju selekciju ću igrati. Iskreno, nadam se da ću se uskoro priključiti seniorima, smatram da sam itekako spreman za to", dodao je Musa.

On se po mnogo čemu razlikuje od svojih vršnjaka, ima pobjednički mentalitet, mnogo samopouzdanja i karakteristike pravog vođe. Kako kaže, to duguje ljudima koji su oko njega.

"Najviše su mi pomogli moji roditelji i brat, ali ne zaboravljam ni čovjeka koji je svaki dan u meni budio pobjednički mentalitet, a to je Enes Numanović", izjavio je košarkaš Cedevite.

Komentarisao je nastupe bh. košarkaša, kako u Evropi, tako i u NBA ligi.

"Gorda još uvijek hvata zalet u ovoj sezoni, ali će uskoro eksplodirati. Nihad je odličan u Bayernu, kao i Kikan u Albi. Naši NBA igrači Teletović i Nurkić su sve bolji. Reprezentacija BiH bi trebala imati uspon u narednom periodu", rekao je Musa.

NBA ligu redovno prati.

"Favorit je sigurno Golden State, ali je tu i San Antonio koji ima kontinuitet. Vjerujem da i oni imaju šanse", smatra Džanan.

Cilj karijere mu je da izraste u jednog od najboljih košarkaša i zaigra u NBA ligi.

"Moj cilj u karijeri je da postanem zvijezda NBA lige. Učinit ću sve da to ostvarim, a nadam se da će se i ostale stvari poklopiti kako bi se to dogodilo", završio je Musa.