Posljednji ples
22

Dokumentarni serijal o kojem priča cijeli sportski svijet počinje večeras: Malo svjetla u mračnim danima

F. Z.
ESPN i Netflix u zajedničkoj produkciji večeras počinju emitovanje dokumentarnog serijala o kojem posljednjih nekoliko dana priča cijeli svijet, a riječ je o karijeri vjerovatno najpoznatijeg i najboljeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana.

Ideja da se napravi dokumentarni serijal o posljednjoj sezoni Michaela Jordana u dresu Chicago Bullsa (1997/1998) postoji odavno, ali se za njenu realizaciju čekalo odobrenje njegovog "Letećeg visočanstva". Leteći Mike je dozvolu dao 2016. godine tokom proslave one historijske titule Cleveland Cavaliersa i heroja ovog grada iz Ohija LeBrona Jamesa.

Serijal The Last Dance (Posljednji ples) počet će se emitovati večeras kada su na rasporedu prve dvije epizode, dok će na Netflixu biti dostupan već od sutra (ponedjeljak). Film o životu čovjeka koji je uradio vjerovatno najviše za popularizaciju loptanja pod obručima bit će prikazan u deset epizoda. Svaka epizoda traje sat, a narednih pet nedjelja imamo priliku uživati u karijeri velikog Jordana. Jordan i Bullsi su za svoju posljednju zajedničku sezonu, sezonu kada je osvojena šesta titula, unajmili filmsku ekipu koja je snimala svaki detalj.

Serijal je trebao biti emitovan u junu, ali s obzirom na to da je pandemija koronavirusa zaustavila sport u cijelom svijetu ESPN je u saradnji sa svojim partnerima pomjerio emitovanje za april. Dokumentarni serijal o Jordanu u sportskom svijetu posljednjih dana je neizostavna tema, a svi nestrpljivo čekaju tri sata iza ponoći kada bi trebalo početi njegovo emitovanje.

U projekat je uključeno pet partnera, a njihova imena nagovještavaju da je riječ o vrhunskom ostvarenju. Kada je još junak priče Michael Jordan onda je spektakl zagarantovan. Partneri u realizaciji serijala Last Dance su ESPN, Michael Jordan, Netflix, NBA i Mandalay Sports Media. Kada to pročitate očekivanja su s razlogom izuzetno velika.

Međutim nije to sve. Iz onoga što smo vidjeli u traileru u filmu će se pojaviti i pokojni Kobe Bryant, prvi čovjek NBA lige Adam Silver, bivši američki predsjednik Barack Obama, Scottie Pippen, Steve Kerr, Dennis Rodman, Phil Jackson, Pat Ewing, Charles Barkley...

Filmski serijal je napravljen od 10.000 sati arhivskih snimaka i intervjua s više od 100 ljudi. Sve to je "spakovano" u devet sati programa koji će gledaoci imati priliku vidjeti.

"Ne bih to nazvao izazovom. To je više privilegija. Drago mi je što možemo donijeti malo svjetla ljudima u ovim mračnim vremenima", rekao je režiser Jason Hehir.