Trening bh. košarkaša
0

Disciplina je parala zrak, sve miriše na dobar rezultat

Piše: Edin Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis
Muška košarkaška reprezentacija BiH završila je prvi dio priprema. Sinoć je odrađen posljednji trening pred polazak na Zlatibor, gdje će večeras odigrati prvu od dviju prijateljskih utakmica sa odabranom selekcijom Crne Gore.

Prilikom dolaska u Skenderiju mislili smo da je trening odgođen, jer je vladala nevjerovatna tišina. Ipak, kada smo ušli u malu dvoranu zatekli smo okupljene igrače oko selektora Sabita Hadžića, koji im je davao smjernice pred početak treninga.

Šef seniorske muške košarkaške reprezentacije tražio je maksimalan pristup, disciplina se osjetila u zraku. Uvježbao je tehničke postavke, a kada smo ga pitali da li se iskristalisala udarna postava, rekao je:

"Protiv reprezentacije Crne Gore svi će dobiti priliku. Naposljetku, ovakve utakmice su i namijenjene za to", podvukao je Hadžić.

Fizička sprema na nivou

Treba napomenuti da je državnu selekciju sjajno kondiciono pripremio Asim Bradić, tako da su već sada spremni za kvalifikacioni ciklus. Kako smo već pisali, nakon dvomeča sa izabranicima Duška Vujoševića naša reprezentacija će odmjeriti snaga sa nacionalnom vrstom Austrije, 22. jula. Tu bi se Kenanu Bajramoviću (kapitenu) i društvu trebao priključiti Henry Domercant.

Nakon toga planiran je povratak u Sarajevo. Brigu i glavobolju stručnom štabu zadaje podatak da pred kraj mjeseca, kada je finalni dio priprema, nemaju dogovoreni termin za odigravanje prijateljskih utakmica.

Kako su nam rekli, selektor je kasno imenovan. Stoga nisu imali vremena za dogovor, jer se to radi u aprilu. Dodatni problem jeste što ne mogu odigrati kontrolni meč sa nekim klubom, jer nisu u trenažnom procesu. Ipak, svi se nadaju da će pronaći neko rješenje.

Igrači optimisti

Doigravanje počinje 5. augusta, kada ćemo ugostiti Ukrajinu. Navijat ćemo da i Đedović napravi nešto upečatljivo, jer očarava radost s kojom igra košarku. Evo šta je on rekao za naš portal odmah nakon treninga:

"Veseli me izuzetno dobra atmosfera. U reprezentaciji sam četiri godine i nikada nije bilo ovako. Svi momci na treninzima igraju do krajnjih granica svojih mogućnosti, željni su dokazivanja. Mi smo mlada selekcija i sigurno je da nismo favoriti u kvalifikacijama. Tu ulogu bih prepustio Makedoniji i Velikoj Britaniji. No, vidjet ćemo hoće li i oni igrati u najjačim sastavima. Ipak, vjerujem da možemo doći do konačnog cilja – plasmana na kontinetalnu smotru košarke. Uostalom, preskočili smo dva Evropska prvenstva i sada je vrijeme da stvari promijene. Za nas igrače najbitnije je da je prošao kondicioni dio. Sada slijede utakmice i vidjet ćemo kako stvari stoje. Ja sam optimista", napominje Nihad.

Na istoj liniji zadovoljstva koračao je Feliks Kojadinović koji je u vedrom tonu apostrofirao:

"Zaista je veliko zadovoljstvo biti dio ovoga tima. Kada retrospektivno pogledam, mogu reći da je urađen veliki dio posla. Posebno bih pohvalio Asima Bradića koji je sa nama izvanredno radio na podizanju fizičke spreme. Mislim da smo svi već sada spremni za doigravanje. Vidjet ćemo protiv Crne Gore kako stojimo sa taktičkim dijelom, mada je tu rezultat najmanje bitan. Sa nestrpljem čekam početak kvalifikacija i smatram da možemo trasirati put u Litvaniju", kazao je Kojadinović.

Za kraj treba reći da smo izračunali prosjek godina reprezentativaca koji su trenutno na pripremama i on iznosi 24.9. No, kada se priključi Domercant stvari će se malo promijeniti. Bit ćemo malo stariji.