Zbog ranijih izjava
3

Delije brutalno vrijeđale Nikolu Kalinića, ostatak dvorane zviždao i negodovao

K. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najvatreniji navijači Crvene zvezde - Delije u meču Eurolige protiv Fenerbahčea vrijeđale su reprezentativca Srbije Nikolu Kalinića, što je izazvalo negativnu reakciju ostatka publike u dvorani, koja je zviždala na takve povike dijela navijača.

Kalinić je početkom 2019. godine dao vrlo kontroverznu izjavu u vezi s odnosom između Srbije i Kosova te je poručio da takve stvari trebaju ostati dio prošlosti i kako je jedini način za napredovanje da se prihvate neke realne činjenice i s njima krene u bolju budućnost.

On je, između ostalog, tada rekao:

"Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: 'Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje'. Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije 'naša' teritorija, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta".

Vjeruje se da je upravo ta izjava Kalinića ostavila bez poziva na Svjetsko košarkaško prvenetvo u Kini, a Delije nisu zaboravile šta je ovaj košarkaš Fenerbahčea na početku godine izjavio pa su ga shodno tome vrijeđali uoči meča Eurolige.

Ipak, nakon uvredljivih povika s tribine, na kojoj se nalaze najvatreniji navijači Crvene zvezde popularne Delije, stigao je odgovor i ostatka dvorane koji je zvižducima reagovao na vrijeđanje srbijanskog košarkaša.

Što se tiče meča između Crvene zvezde i Fenerbahčea, pobjeda je na kraju pripala domaćim košarkašima koji su slavili rezultatom 68:56.