Final Four NLB lige
0

Cibona i Partizan igraju za naslov

Totalsport
Nakon beogradskog Partizana finale na Final Fouru regionalne NLB lige su osigurali i košarkaši Cibone, domaćini ovog turnira u Areni. Pobijedili su Union Olimpiju 78-73.

Nekoliko puta je Cibona imala dobijenu situaciju u rukama, no isto tako su uporno vlastitim greškama vraćali suparnika u igru. No, na kraju se finale bez domaćina ipak nije dogodilo.

Cibona je odlično otvorila utakmicu, te su brzo napravili 10-ak poena prednosti, ali su isto tako relaitvno lako prosuli stečenu razliku. Novo odlijepljivanje se dogodilo u trećoj četvrtini, te je Cibona posljednjih deset minuta dočekala sa 66-52.

No, tokom prve tri i pol minute posljednje dionice Cibona nije došla do niti jednog poena, a Union Olimpija se tri i pol minute prije kraja polufinala približila na 71-69. Ipak, domaćim navijačima su nenapetu završnicu donijeli Vukušić (koš plus dodatno bacanje) i Gordon (polaganje) za 76-69 na ulasku u zadnjih pola minute.

Jamont Gordon je bio najbolji kod Cibone sa 23 poena, sedam skokova i pet asistencija. Dvoznamenkasti broj poena su još postigli Vedran Vukušić (14) i Marko Tomas (12). Kod Ljubljančana se najviše istaknuo Klobučar s 19 poena i šest skokova.

Drugu godinu zaredom će tako o NLB pobjedniku odlučivati Cibona i Partizan, a hrvatska ekipa lovi prvu regionalnu titulu u historiji ovog takmičenja.

Finalna utakmica Cibone i Partizana se igra u nedjelju (17.15).

Final Four, polufinale:

Cibona - Union Olimpija 78-73 Partizan - Hemofarm 72-67