Košarka
0

“Break” gostujućih ekipa

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Tri gostujuće pobjede i siguran ulazak u doigravanje Cleveland Cavaliersa obilježili su prve utakmice playoffa u NBA ligi.

Nakon što su se LeBron James i društvo lako obračunali s Detroit Pistonsima, a Chicago Bullsi u produžetku kreirali iznenađenje protiv branitelja naslova prvaka, na svom su parketu razočarali San Antonio Spursi i Portland Trail Blazersi.

Dallas Mavericksi još od finala lige 2006 godine nisu nikoga iznenadili na gostujućem terenu. Prekid posta čekali su tri godine i dočekali ga u AT&T Centru, jednoj od dvorana u kojima je najteže očekivati “break”. Ipak, do njega su došli nakon što su u posljednjoj četvrtini prikazali bolju igru, dovoljnu za pobjedu 105-97. Nakon devet nanizanih utakmica s porazima u doigravanju Dallas su do pobjede predvodili Josh Howard (25 poena) i Dirk Nowitzki (19 koševa, osam skokova).

Spursima, koji su nakon prve četvrtine imali prednost 29-18, nije pomogla dobra partija Tima Duncana (27 poena, devet uhvaćenih lopti). Znalo se i prije doigravanja da će izostanak Emanuela Ginobilija teško nadoknaditi, ovim porazom Spursi su to i naglasili.

Priliku za popravak imat će u ponedjeljak, ponovno pred svojima navijačima, u drugoj utakmici serije koja se igra na četiri pobjede.

Do vrijedne gostujuće pobjede u prvoj utakmici prvoga kruga doigravanja na Zapadu došli su i Rocketsi. Sastav iz Houstona imao je priliku osvojiti drugo mjesto konferencije u osnovnom dijelu lige, ali su nakon posljednje utakmice tog dijela sezone pali na peto mjesto. Nije im smetalo, u Portlandu su zagospodarili terenom od prvog trenutka da bi u konačnici proslavili 108-81 pobjedu.

Yao Ming je bio savršen iz igre (9/9 za dva poena, 6/6 slobodna bacanja) te je susret okončao s 24 poena i devet skokova za 24 minute u igri. Sve je svoje poene ubacio u prvom poluvremenu utakmice. Tri koša više, uz sedam asistencija dodao je Aaron Brooks, Scola je ubacio 19, a Artest 17 za uvjerljivu pobjedu gostujuće momčadi.

Portlandovi košarkaši bili su neprepoznatljivo loši, prolaznu ocjenu zaslužili su samo Roy (21 koš) i Oden (15 poena, pet skokova), jedini dvoznamenkasti po broju poena u sastavu Trail Blazersa.

Druga utakmica na rasporedu je u utorak, ponovno u Rose Gardenu.

NBA doigravanje, prvi krug:

Zapadna konferencija

Portland Trail Blazers (4) - Houston Rockets (5) 81-108 (Oden 15p, 5s / Ming 24p, 9s, Brooks 27p, 7a)

(Houston vodi 1-0 u seriji na 4 pobjede)

San Antonio Spurs (3) - Dallas Mavericks (6) 97-105 (Duncan 27p, 9s / Howard 25p, Nowitzki 19p, 8s)

(Dallas vodi 1-0 u seriji na 4 pobjede)

NBA