Košarka
99

Bitka za drugi krug: Uz puno borbe i malo sreće BiH će pokušati pobijediti Makedoniju

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Košarkaška reprezentacija BiH odigrat će danas na Evropskom prvenstvu u Sloveniji svoju četvrtu utakmicu. Suparnik je Makedonija. U dosadašnja tri okršaja izabranici Ace Petrovića upisali su jednu pobjedu i dva poraza. Sudar sa Makedoncima presudan je u borbi za plasman u drugi krug.
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Trijumf protiv Crne Gore podigao je raspoloženje u našem državnom timu. Svi igrači naglašavaju da je atmosfera odlična i da sa puno optimizma dočekuju okršaj sa McCalebbom i društvom.

Naš današnji suparnik na prošloj kontinentalnoj smotri zauzeo je četvrto mjesto. Na ovom nadmetanju su došli u istom sastavu i imaju velike ambicije.

Ipak, u prva tri okršaja imaju isti omjer kao i BiH. Poraženi su od Crne Gore i Litvanije, dok su Srbiju pobijedili sa visokih 89:75.

Šef državnog tima Makedonije Aleš Pipan bit će lišen usluga Chekovskog. On je napomenuo da ih do kraja prve runde očekuju još dvije utakmice i da je prva ona protiv Bosne i Hercegovine koja neće biti nimalo laka.

"Moramo ostati fokusirani, preostaju nam još dvije utakmice. Prva protiv Bosne i Hercegovine, koja sigurno neće biti laka, ali je najbitnije da smo se vratili u takmičenje", rekao je Pipan nakon trijumfa nad Srbijom.

Selektor bh. tima Aco Petrović podvlači kako dobro poznaju selekciju Makedonije te da će svi reprezentativci koji nose dres BiH igrati do krajnjih granica svojih mogućnosti za pobjedu.

Bez dvojbe, bit će ovo sudar u kojem su apsolutno svaki pojedinac, taktička pretpostavka i homogenost ekipe uslov za ispunjenje glavnog cilja- trijumfa. S obzirom da smo u prva tri okršaja lošije igrali prvo poluvrijeme ključno je da u drugih 20 minuta uđemo bez većeg rezultatskog minusa. Također, bit će izuzetno važno zaustaviti McCalebba koji će nositi igru Makedonaca.

Kako bi bh. reprezentativci stigli do željene pobjede trebat će svi dati i više od maksimuma, podbacili jedna ili dvojica, nećemo izvući povoljan rezultat.

Uz puno borbe i malo sreće vrijednosti našeg tima mogu doći do izražaja što bi u konačnici donijelo slavlje. Utakmica počinje u 14:30 uz direktan prijenos na FTV.

Tabela grupe B

1.Litvanija 2/1 5 2. Latvija 2/1 5 3. Srbija 2/1 5
  1. Makedonija 1/2 4 5.Crna Gora 1/2 4
  2. BiH 1/2 4