U "kažnjeničkoj koloniji"
24

Američka košarkašica prebačena u jedan od zloglasnih ruskih zatvora, očekuje je pravi pakao

E. B.
Brittney Griner (Foto: EPA-EFE)
Brittney Griner (Foto: EPA-EFE)
Slavna američka košarkašica Brittney Griner je prebačena u jedan od zloglasnih ruskih zatvora, a njeni advokati ne znaju gdje se ona tačno nalazi.

Griner je uhapšena na moskovskom aerodromu 17. februara, a 25. oktobra je osuđena na devet godina zatvora jer joj u prtljagu pronađene patrone za elektronske cigarete koje su sadržale ulje kanabisa, inače nedozvoljenu supstancu u Rusiji.

Ona je u utorak prebačena u jedan od zloglasnih ruskih zatvora, a njena trenutna lokacija je nepoznata.

Njeni advokati su samo dobili informaciju da je prebačena u "Rusku kažnjeničku koloniju".

"Ruska kažnjenička kolonija" je sistem zatvora širom Rusije koji je naslijedio sistem gulaga u kojima su uslovi za život užasni.

Ženski zatvor Sarapul u centralnoj Rusiji je jedna od mogućih destinacija
Ženski zatvor Sarapul u centralnoj Rusiji je jedna od mogućih destinacija

O njima su ranije svjedočili i Nadežda Tolokonikova, članica ruske feminističke protestne grupe Pussy Riot, te Aleksej Navalni, jedan od najvećih kritičara Putinovog režima koji su jedno vrijeme proveli u "koloniji".

"Zatvorenici kolabiraju svakog dana jer se čuvari ponašaju prema njima kao robovima. Tretiraju nas upravo tako - ne kao ljudska bića, već kao robove. Radimo naporno 17 sati na dan i imamo samo četiri sata za spavanje", poručila je Tolokonikova.

"Kamere su postavljene svugdje i bilo šta da napravite vide vas i odmah vas kažnjavaju", svjedočio je Navalni.

Tačna lokacija gdje se Griner nalazi bit će poznata 22. novembra s obzirom da Rusija uglavnom šalje obavijesti o zatvorenicima na izdržavanje kazne poštom, što traje dvije sedmice.