sport
2

Košarka: Bob Knight predavač na "Međunarodnoj košarkaškoj klinici" u Sarajevu

FENA
Na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu perodu od 28. do 31. augusta biće održana jedna od najznačajnijih edukativnih manifestacija iz oblasti košarke u Evropi - "Prva međunarodna košarkaška klinika“, pod rukovodstvom čuvenog američkog trenera Boba Knighta i drugih poznatih trenerskih imena iz SAD.

Predsjednik Košarkaškog saveza BiH (KS BiH) Nihad Imamović na pres konferenciji je naglasio, da će organizacija ovog seminara biti podsticaj za dalji razvoj košarke u našoj zemlji. On je kazao je da će za vrijeme seminara KS BiH obznaniti ideju i zainteresiranost za organizaciju Evropskog prvenstva 2013. godine.

"Dolazak Knighta na seminar za nas predstavlja veliku čast i priznanje. Očekujemo da će Klinika ugostiti najpoznatija trenerska imena iz regije i Evrope, te privući pažnju kako sportske, tako i široke evropske javnosti", kazao je Imamović.

Član Organicionog odbora seminara i dugogodišnji košarkaški trener Rasim Šećerović je naglasio da će na seminaru u Sarajevu prisistvovati više od 100 trenera.

"Među trenerima će biti i vodeća imena Evrope, koja dolaze da čuju i vide ovog jedinstvenog čovjeka, koji je sinonim za uspjeh i vrhunsku košarku. Za sada imamo prijave trenera iz Jordana, Škotske, Italije, Bugarske i zamalja regiona. Trener kNight je posljednji put bio predavač u Evropi na klinici u Bologni, koju je organizovala Svjetska trenerska asocijacija, 1983. godine., što znači da će Sarajevo biti centar evropske i svjetske košarke nakon više od 20 godina ", kazao je Šećerović.

Bob Knight je jedno od najvećih svjetskih košarkaških imena, koji u svojoj bogatoj riznici ima titule četverostrukog trenera godine u SAD, trostrukog osvajača NCAA, zlatnu medalju s Olimpijskih igara u Los Angelosu i preko 900 pobjeda u karijeri.

Pored Boba Knighta, koji dolazi sa Texas Tech univerziteta, predavači na Klinici biće i Patric Knight, Karen Knight (Texas Tech), trener NIU Univerziteta iz Chicaga, Carl Armato, kao i jedan od najtrofejnijih bh. trenera Ibrahim Krehić.

Program trodnevnog seminara biće podijeljen u prije i poslijepodnevne sesije. U prijepodnevnim satima će se održavati teoretska nastava iz najnovijih košarkaških tehnika, dok je za poslijepodnevne sate planirana praktična primjena i test utakmice.