sport
0

Košarka: BiH poražena od Turske u kvalifikacijama za EP

NINA
Košarkaška reprezentacija BiH nije uspjela pobijediti reprezentaciju Turske u prvoj utakmici kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje se 2005. igra u Beogradu.

Izabranici trenera Tanjevića danas su u dvorani Mirze Delibašića slavili rezultatom 75:65. Našu reprezentaciju već za dva dana očekuje novi ispit - gostovanje u Nizozemskoj.

Nogometna utakmica BiH i Španije učinila je svoje - dvorana Mirze Delibašića nije bila ispunjena do vrha iako je u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo gostovala jaka Turska. Ipak, podrške nije nedostajalo, kao ni dobre košarke.

Naša reprezentacija je dobro otvorila utakmicu. Koncentriranom igrom u odbrani prisilila je protivnika na dvije pogreške, te košem Mršića povela sa 2:0. Ipak, Turci su odmah uzvratili trojkom Erdogana, ali su sigurne ruke bili i Ovčina i Mršić koji s dvije trojke dovode BiH u vodstvo od 8:3. Ekipa Bogdana Tanjevića, nekad legendarnog košarkaša sarajevske Bosne, tada pravi veliku seriju od 8:0 i u 5. minuti preuzima vodstvo (11:8).

Vrlo brzo Turci prave prvu osjetniju razliku (17:10), ali BiH predvođena odličnim Hukićem i Mršićem u 8. minuti dolazi do izjednačenja (19:19), a Hukić pet sekundi prije kraja prve četvrtine pogađa trojku za 24:21 - rezultat s kojim je završila ta četvrtina igre.

U drugoj četvrtini Bajramovićevi igrači nisu uspjeli održati vodstvo. Turska je s nekoliko uzastopnih poena stekla prednost koju je naša reprezentacija stigla tek pred kraj četvrtine. U završnici je stvar u svoje ruke uzeo Damir Mršić koji je prvo trojkom poravnao rezultat na 39:39, a zatim pet sekundi do kraja četvrtine pogodio za vodstvo BiH od 41:39. Ipak, na odmor se otišlo “poravnatog računa” - 41:41.

I treća četvrtina igrala se u egalu. Istina, nije obilovala pretjerano lijepom košarkom, u pet minuta igre postignuto je samo šest poena - četiri Turska i dva BiH. Obje ekipe su činile pogreške i tek tri minute prije kraja treće četvrtine igra je donekle živnula. Turska je imala prednost od 49:43, a onda su Hukić i Castle poentirali za 49:47. Ipak, Arslan u posljednjoj minuti pogađa dvije trojke i odvodi Tursku na +6 (55:49).

Posljednja četvrtina igre bila je i najzanimljivija. Pet minuta prije kraja Turska je vodila 59:54, a Radivojević i Bajramović vraćaju BiH u igru (59:59). Tada na scenu stupaju Turkoglu i Okur i ponovno odvode Tursku na +4 (63:59). Dvije minute do kraja utakmice BiH je imala zaostatak od samo dva poena (64:62), ali Tanjevićeva momčad bila je nemilosrdna u završnici - Kutluay i Okur pogađaju trojke i u posljednju minutu se ulazi s rezultatom 70:62.

Iako su Bajramovićevi izabranici pokušali prekršajima i brzim napadima smanjiti razliku, bilo je jasno da se zaostatak od osam poena ne može dostići.