Optužbe menadžera
0

"Kohl je davao doping i drugim biciklistima!"

Totalsport
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stefan Matschiner, bivši menadžer suspendiranog, a potom i penzionisanog austrijskog biciklista Bernarda Kohla, tvrdi da je Kohl davao zabranjena doping sredstva svojim kolegama biciklistima u njemačkoj momčadi Gerolsteiner tokom 2007. i 2008. godine.

Bernhard Kohl, trećeplasirani na prošlogodišnjem Tour de Franceu i najbolji penjač trke, dobio je dvogodišnju suspenziju zbog korištenja dopinga pod nazivom CERA, sofisticiranije verzije EPO-a (hormon koji pojačava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i time znatno podiže izdržljivost sportista). Suspenziju mu je izrekla Austrijska antidopinška agencija (NADA).

Kohlov bivši menadžer Stefan Matschiner optužio je austrijskog biciklistu da je nekolicini svojih kolega iz Gerolsteinera davao EPO na Tour de Franceu 2007. godine, kao i tokom prošle godine.

  • Kohl je svojim bivšim kolegama iz Gerolsteinera davao Dynepo nekoliko puta. Znam to, jer ga je dobio od mene! - izjavio je Matschiner za austrijsku državnu televiziju ORF uz dodatak da je i on bio indirektno uključen.

Matschiner je u martu ove godine bio uhapšen jer je navodno igrao glavnu ulogu u austrijskom dopinškom skandalu. Kohl i umirovljena trijatlonka Lisa Hütthaler tvrdili su da je Matschiner njihov nabavljač nedopuštenih sredstava.

Prošlog je mjeseca Kohl priznao da je davao doping drugim sportašima, ali nije naveo njihova imena. Prema austrijskim zakonima o dopingu, davanje nedopuštenih doping sredstava drugima je kriminalno djelo za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora.

Inače, Kohl je u maju ove godine objavio kraj svoje karijere.