"Rođen da leti"
197

VIDEO / Ko je Felix Baumgartner, čovjek koji je zadivio svijet

Klix.ba
Felix Baumgartner, Austrijanac koji je zadivio svijet skočivši sa 39.000 metara nadmorske visine i probivši svojim tijelom zvučni zid, rođen je da leti, piše danas Telegraph.

Ostvarenje sna

Ta krilatica je dobila sasvim novi smisao nakon što je neustrašivi Felix jučer skočio s ruba svemira, pri čemu je njegovo tijelo dostizalo brzinu od nevjerovatnih 1.150 kilometara na sat.

Dramatični skok iz svemirske kapsule s visine koja je premašila prvobitno planiranih 36.000 metara, mogao je završiti tragično, jer pri takvoj brzini postoji mogućnost da vam proključa krv, hrabrom Austrijancu osigurao je nekoliko rekorda i ostvarenje dječijeg sna.

"Uvijek sam priželjkivao da budem u zraku. Penjao sam se na drveće jer sam želio gledati svijet odozgo", kazao je svojevremeno Baumgartner.

Neustrašivi skakač rođen je u Salzburgu u Austriji, 20. aprila 1969. godine. U mladosti je radio kao automehaničar, popravljao je motore. Od tada je tražio načine da se vine u nebesa. Bivši vojnik

Prvi put je padobranom skočio kada je imao samo 16 godina, a svoje vještine je usavršio kao pripadnik austrijske vojske.

Tokom godina, esktremni skakač čiji je moto "zrak je moj dom", izgradio je impresivan dosje. Jedan od njegovih prvih rekorda zabilježen je 1999. godine, kada je izveo base skok s kipa Krista Iskupitelja u Rio de Janeiru.

Kao licencirani pilot helikoptera, čiji hobiji su boks i penjanje, dva puta je postavio svjetske rekorde za najviše base skokove sa zgrada.

Prvi je bio skok s nebodera blizanaca Petronas u Kuala Lumpuru 1999. godine, a kasnije je skočio sa tornja Taipei 101 u glavnom gradu Tajvana.

Godine 2003., opremljen samo posebnim karbonskim krilima, preletio je kanal La Manche. Među njegovim impresivnim poduhvatima je skok padobranom u pećinu duboku 190 metara u Hrvatskoj i skok s najvišeg mosta na svijetu u Francuskoj.

Za misiju Red Bull Stratos trenirao je punih pet godina. Njegova majka Eva Baumgartner kazala je da je skok s ruba svemira bio njegov najveći san.

Voli planiranje

Unatoč rizicima koje je njegov posljednji poduhvat nosio, Baumgartner se nikada nije plašio. Naglašavao je da je uradio domaću zadaću, i to veoma uspješno, pokazalo se jučer.

"Mrzim kada me zovu čovjekom koji traži uzbuđenja ili adrenalinskim ovisnikom. Ja to nisam. Ja volim planiranje", kazao je Baumgartner.

Nakon uspješno izvedenog skoka, nije negirao da mu je drago što se živ vratio na Zemlju.

"Kada stojite tamo na vrhu svijeta, postanete tako skromni i jedino što želite je da se vratite živi", rekao je novinarima. A samo nekoliko sati nakon nevjerovatnog poduhvata, Felix je na svom Facebook profilu postavio poruku u kojoj kaže da je veoma umoran, ali sretan.

"Nakon pet godina konačno smo uspjeli realizirati našu misiju. Hvala vam svima što ste me sve ovo vrijeme pratili i pružali mi podršku. Sada idem u krevet, veoma sam umoran, ali sretan. Vidimo se sutra", kazao je Felix.