Preminula 21 osoba
0

Kineska vlast kaznila 27 zvaničnika zbog nedavne smrti ultramaratonaca

B. R.
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Ilustracija (Foto: EPA-EFE)
Kina je sankcionisala 27 vladinih zvaničnika zbog prošlomjesečne tragedije na ultramaratonu kada je 21 osoba preminula. Ovo je jedan od najtragičnijih događaja na jednom sportskom takmičenju u posljednjih nekoliko godina.
Zvaničnici su sankcionisani nakon što su takmičari preminuli zbog hipotermije uzrokovane izrazito niskim temperaturama zraka, piše državni dnevni list People's China. Ultramaraton od 100 kilometara je organizovala vlast u sjeveroistočnoj provinciji Gansu.

Čelnica okruga Jingtai, gdje je utrka održana, je razriješena dužnosti. Sankcionisani su i gradonačelnik, te predsjednik Komunističke partije u gradu Baiyin koji se nalazi u spomenutom okrugu. Ostalim zvaničnicima su izrečena disciplinska upozorenja.

Li Zuobi, partijski predsjednik u Jingtaiju, je preminuo 9. juna nakon što je napustio svoj apartman, izvijestili su državni mediji. Policija je isključila mogućnost da je ubijen, a u toku je istraga. Nije poznato da li je njegova smrt povezana sa tragedijom na ultramaratonu.

Istražitelji su istakli da je smrt 21 takmičara izazvana ekstremnim meteorološkim prilikama, što je podrazumijevalo jak vjetar, intenzivnu kišu i pad temperature, kao i neprofesionalnom organizacijom takmičenja. Nadležni su prošle sedmice saopćili da će otkazati sve visokorizične sportske događaje, sve dok se za njih ne utvrde jasna pravila i sigurnosni standardi, objavila je agencija Reuters.