Irma Balijagić za Sarajevo-x.com
0

"Još sam u šoku, do jutros sam mislila da je Rola mrtva"

Piše: Nedžad Jamaković
Rola El-Halabi i Irma Balijagić (Foto: Arhiv)
Rola El-Halabi i Irma Balijagić (Foto: Arhiv)
Naša bokserka Irma Balijagić još uvijek je u šoku nakon dramatičnog incidenta koji se u petak navečer dogodio u Berlinu uoči meča između nje i njemačke bokserke Role El-Halabi (26). Irma se u subotu avionom vratila u Sarajevo, a kaže da su prve informacije sinoć bile da je Rola poginula.

Trebao je to biti posljednji meč večeri u berlinskoj dvorani Karlshorst, kada je oko 23 sata pred svlačionicu bokserke iz Ulma, porijeklom iz Libana, došao njen očuh noseći pištolj i prijeteći. Nakon prepirke ispred svlačionice, 44-godišnji Roy El-Halabi pucao je na zaštitare, a potom ušao unutra i naredio svima osim Role da izađu. Potom je pucao i na nju, tačnije u njenu ruku, prenio je German Sudwest Presse.

Policija je na kraju uspjela privesti napadača, osigurati područje i odvesti povrijeđene u bolnicu.

"Rekli su mi da je Rola poginula"

"Još uvijek sam u šoku, posebno jer novinari i prijatelji zovu, pa stalno ponavljam tu strašnu priču. U momentu kad se sve desilo Rola i ja smo bile u svojim svlačionicama, nekoliko metara udaljene jedna od druge i pripremale se za meč. Kad sam čula prvi pucanj, pomislila sam da je nešto palo, ali onda je uslijedio i drugi i tad sam začula Rolu kako vrišti. Potom sam opet čula pucanj i Rolinog očuha kako vrišti. Nakon nekoliko trenutaka više nisam čula Rolu i bila sam jako zabrinuta. Po mene su brzo došli i izveli me u dvoranu iz koje je publika već bila pobjegla, većim dijelom. Rekli su mi da je Rola poginula", priča Irma za Sarajevo-x.com, te dodaje da su u trenutku incidenta svi bili u sali, dok su kod svlačionica bili samo zaštitari.

Dodaje kako je Roy izjavljivao da nikad više neće doći na Rolin meč, nakon što je ona odlučila da joj on više ne bude promotor i menadžer. No, on je ipak došao, ali nažalost ne da gleda meč već s drugim povodom.

"Lično znam koliko je Roy učinio za Rolu i uložio i novca i truda u nju. Do sinoć ja zapravo nisam ni znala da joj je on očuh, mislila sam da je on njen otac. Lora je porijeklom iz Libana i znamo koliko su oni vezani jedni za druge. Pretpostavljam da je Royu bila povrijeđena sujeta nakon što ga je Rola napustila, ali ovo što je uradio je strašno", govori Irma.

Ona je sretna što je Rola preživjela napad, a još uvijek nema informacije o tome koliko je ozbiljno povrijeđena.

Brutalni prekid večeri odličnog boksa

"Ja sam tek u subotu ujutro saznala da je Rola živa. Međutim, već sam trebala letjeti nazad u Sarajevo i nisam je stigla posjetiti u bolnici. Jedan od njenih zaštitara je, kako čujem, teško povrijeđen, dok je drugi momak prošao s nešto lakšim povredama. Nadam se da će sve biti u redu, a Roli želim brz oporavak", kazala je Irma.

Brz oporavak Roli, koja je trostruka svjetska prvakinja u kategoriji do 62 kg u IBF verziji, poželjela je i Eva Rolle, promoterka Prime Timea, koja je i pozvala Irmu da se bori protiv Role u glavnom meču večeri.

"Iskreno se nadam da će se Rola brzo oporaviti od ovog pokušaja ubistva i uskoro vratiti u ring. Nažalost, ovaj dramatični incident zasjenio je sjajne nastupe u borbama. Bila je to večer odličnog boksa dok nije okončana na ovako brutalan način".

Mečeve je u petak navečer direktno prenosio Eurosport, a nakon incidenta prenos je prekinut.