sport
40

Jelić: Ove godine nije bilo lako odrediti najbolje sportiste

FENA
Izet Jelić (Foto: FENA)
Izet Jelić (Foto: FENA)
Manifestacija proglašenja sportista godine za 2015. godinu, 71. izbor najboljih sportista i sportskih ekipa Bosne i Hercegovine koji organizira Sportski savez BiH, bit će održana večeras u Sarajevu.

Priznanja će biti dodijeljena u kategorijama: najuspješniji sportista, najuspješnija sportistkinja, najuspješniji trener, najuspješnija ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji, najuspješnija državna selekcija, najuspješniji sportista student, najuspješnija juniorka i najuspješniji junior.

Predsjednik Organizacionog odbora Izbora sportiste godine Izet Jelić naglasio je da ove godine nije bilo lako odrediti pobjednike jer je 2015. godina bila izuzetno uspješna za bh. sport, te da je Organizacioni odbor u saglasnosti s upravom Sportskog saveza BiH odlučio da ove godine ne bude ukupnog pobjednika koji se prethodnih godina birao iz muške i ženske konkurencije.

"Od ove godine bit će nagrađeni najbolji sportista i sportistkinja, a neće biti ukupnog pobjednika za 2015. godinu, kao što je to bio slučaj u prethodnim godinama", rekao je Jelić.

Predsjednik žirija Nihad Selimović naglašava da su u 2015. godini bh. sportisti postigli neke od najvećih rezultata u historiji Bosne i Hercegovine, ali da je žiri sve odluke donio jednoglasno.

"Godinu su obilježili uspjesi Amela Tuke, mladih bh. košarkaša, Larise Cerić, Aleksandre Samardžić, zlatnih bh. odbojkaša i mnogih drugih. Bh sportisti su napravili velike rezultate u izrazito teškim vremenima", naglasio je Selimović.

Na manifestaciji će biti dodijeljena priznanja "Mirza Delibašić", te nagrade za životno djelo, fair play, doprinos u popularizaciji i razvoju bh. sporta, te vrhunske međunarodne rezultate.

Izbor sportiste godine će biti održan u Narodnom pozorištu u Sarajevu u 20 sati.