sport
1

Jayne Torvill i Christopher Dean ponovo plešu "Bolero" u Sarajevu

Piše: J. H.
Jayne Torvill i Christopher Dean (Foto: AFP)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Obilježavanje 30. godišnjice od održavanja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu kreće krajem januara sa olimpijskih ljepotica Bjelašnice i Jahorine kroz projekt "Olimpijska porodica – Slavimo olimpizam".

U okviru ovog projekta bit će organizovano i takmičenje u umjetničkom klizanju u kojem će učestvovati preko stotinu takmičara iz 12 zemalja. Na ovaj način, kaže predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Siniša Kisić, građanima BiH će se približiti ono što je bilo prije 30 godina.

Na današnjoj pres konferenciji potvrđeno je da će britanski klizači Jayne Torvill i Christopher Dean koji su na Olimpijadi 1984. godine osvojili zlatnu medalju, učestvovati u obilježavanju 30. godišnjice od ZOI-a. Oni će u glavnom gradu BiH na ledu plesati "Bolero" 13. februara, na godišnjicu njihove pobjede.

"Olimpijski duh i olimpijske vrijednosti polako, ali sigurno se vraćaju na prostore BiH", kazao je Kisić.

Osim obilježavanja ovog velikoj jubileja kada je naša zemlja bila centar sportskog svijeta, gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo uveliko rade na pripremi Zimskog evropskog festivala za mlade 2017. godine (EYOWF).

"Na tim tradicijama i iskustvima, Olimpijski komitet u saradnji sa sportskim savezima u BiH, međunarodnim sportskim institucijama i gradovima Sarajevo i Istočno Sarajevo želi učiniti sve da priprema za EYOWF bude kvalitetna i da festival bude najbolje organizovan", dodao je predsjednik OK BiH. Kroz odličnu organizaciju EYOWF-a, dodaje on, žele pokazati EU da je BiH i na sportskom planu postati dio velike evorpske porodice.

On je čestitao Damiru Džumhuru, bh. olimpijcu koji je prošao u treće kolo Australian Opena.

"On je osvajač olimpijske medalje na prvoj olimpijadi mladih sportista koji je stalno takmičenje Međunarodnog olimpijskog komiteta", kazao je Kisić.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović kaže da se privodi kraju registracija preduzeća EYOWF 2017 što je praksa u organizaciji ovakvih manifestacija.

"Želja nam je da grad Sarajevo dobije jednu ledenu arenu u kojoj će biti moguće održavati led desetak mjeseci, gdje će se pripremati hokejašii, klizači kao i drugi sportaši kojima je potreban led", kazao je Čović.

Šef Kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin kaže da je projekt EYOWF 2017. izuzetna prilika za BiH.

"Mi EYOWF ne vidimo samo kao aktivnost koja će se dešavati nekih desetak dana u februarau 2017. već i kao razvojnu šansu za infrastrukturu, sport, turizam u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Mislim da bi bilo krajnje neodgovorno i neozbiljno od nas koji smo uključeni u ovaj projekt da ne iskoristimo pruženu šansu", kazao je Čović.

Kako je kazao predsjednik Olimpijskog komiteta BiH, olimpijski tim koji će našu zemlju predstavljati na Olimpijskim igrama u Sochiju u potpunosti je spreman.

BiH bi na OI u Rusiji trebalo predstavljati šest sportista. To su sankaš Haris Bešlić, Igor Lajkert, Žana Novaković i Marko Rudić (alpsko skijanje), te Tanja Karišik, skijaško trčanje i biatlon, kao i Mladen Plakalović, skijaško trčanje.