sport
39

Jajce domaćin 15. državnog prvenstva u kajaku i kanuu

Klix.ba
Ovog vikenda Jajce će biti domaćin 15. državnog prvenstva u kajaku i kanuu na mirnim vodama "Jajce 2016". Očekuje se učešće više od 200 takmičara, a takmičenje će se odvijati u muškoj i ženskoj konkurenciji u svim kategorijama, od najmlađih kadeta do seniora, saopćeno je iz Općine Jajce.

Prvenstvo će trajati u dva takmičarska dana, subotu 20. avgusta i nedjelju 21. avgusta. Ceremonija svečanog otvaranja prvenstva bit će upriličena sutra, petak 19.8.2016. godine na Velikom Plivskom jezeru u 19:00 sati.

"Postavljen je dio albano staze, a Jajce ove godine državno prvenstvo dočekuje kao grad od značaja za sportove na vodi s ciljem da postane kajak kanu centar BiH. Rezultat je to dobrih sportskih rezultata koje je Kajak kanu klub Jajce zabilježio u 2015. godini, ali i dobrog domaćinstva i organizacije 14. Državnog prvenstva u kajaku i kanuu BiH na mirnim vodama održanog u Jajcu prošle godine", stoji u saopćenju.

Prema riječima direktora Kajak kanu kluba Jajce Mirze Varenikića Plivska jezera su atrakcija za kajak i kanu, jer se voda Plivskih jezera smatra "teškom". Na ovim vodama 1963. godine je održano 7. Evropsko i Svjetsko prvenstvo na kojem je učestvovalo preko 500 takmičara iz 22 zemlje, što je do tada bio najveći broj učesnika.

Generalni pokrovitelji Prvenstva je Općina Jajce, a domaćini su Kajakaški kanu savez BiH i Kajak kanu klub Jajce.