Poznati bh. triatlonac
45

Ironman Nermin Palić: U Frankfurtu sam 30 km bicikl vozio stojeći, bilo je blizu 40 stepeni

L.K.
Poznati bosanskohercegovački triatlonac Nermin Palić ne prestaje rušiti granice izdržljivosti i postavljati nove izazove ostalim sportistima. On je početkom jula uspješno završio Evropsko prvenstvo u Ironmanu u Frankfurtu, gdje je postigao odličan rezultat.

Nermina smo do sada imali priliku pratiti na mnogim takmičenjima i utrkama. Za takmičenje u Frankfurtu s kojeg se nedavno vratio kući spremao se šest mjeseci. U zimskom periodu je trenirao od 10 do 15 sati sedmično, dok je ta brojka kasnije porasla na 20 sati.

"Imao sam i jednu pripremnu trku Half Ironman distance, Zadar Half Triatlon (1,9 km plivanje, 90 km bicikl i 21 km trčanje) i tu sam popravio lični rekord za 11 minuta, što mi je dalo dodatnu motivaciju", kaže Palić za Klix.ba.

Nakon što se uspješno pripremio zaputio se u Frankfurt. Ovo takmičenje opisuje kao utrku s najjačom konkurencijom u Evropi.

"Razlog je što je dostupno najviše mjesta za kvalifikaciju na svjetsko prvenstvo u Koni (Havaji). Jedan od razloga za prijavu na ovu trku je i što sam se i sam potajno nadao savršenoj utrci i kvalifikaciji za Konu", kaže.

U Frankfurt je stigao u dobroj formi i potpuno spreman za utrku. Dobrodošlicu mu je priredio toplotni val koji je pogodio Evropu. Vremenska prognoza za dan utrke bila je sunčano s izrazito toplim vjetrom, a najviša moguća temperatura 40 stepeni celzija.

"Jezero u kojem se pliva 3,8 km je veoma malo i male je dubine, tako da je temperatura vode bila iznad maksimalne dozvoljene temperature za plivanje u neoprenu. Iz vode sam izašao zadovoljan i sretan što idem na bicikl, moju omiljenu disciplinu", nastavlja triatlonac i dodaje kako stvari na biciklu ipak nisu krenule planiranim tokom.

Sic bicikla se spustio te je postalo nemoguće normalno upravljati njime. Uprkos temeljitoj provjeri bicikla dan prije utrke, sic je zakazao i uzrokovao dodatne komplikacije prilikom vožnje. Palić ističe kako je 30 km vozio stojeći te kako se zaustavljao na svakoj raskrsnici tražeći mini alat kako bi popravio sic i nastavio vožnju. Naposljetku je uspio te je ostatak puta prešao bez komplikacija.

"Prvi polumaraton sam se osjećao odlično i trčao sam prema planu. Kako je vrijeme odmicalo, temperatura je s početnih 33 stepena porasla na blizu 40 i postalo je nemoguće hladiti se i hidrirati. Na stazi je bilo sve više ljudi koji hodaju, a zvuk hitne pomoći se rijetko gasio. Uprkos ovim uslovima, uspio sam okončati maraton i završiti utrku", kaže Palić dodajući kako mu je ovo bio četvrti Ironman, a ujedno i najteži do sada.

Sa startne linije Nermina uvijek ispraća djevojka, a onda ga dočekuje i na kraju utrke. Djevojka i porodica su mu najveća motivacija i podrška, bez njih mu uspjeh ne bi značio koliko sada znači. Nermin kaže da su treninzi često veoma iscrpljujući i za njega i za njegove bližnje te im je on izrazito zahvalan na svemu.

"Do kraja sezone planiram učešće na dva triatlona Half Ironman distance u regiji, 11TRI Belgrade i Cres Lošinj Triathlon", kaže Palić.

Nermin je prošle godine završio dva Ironman takmičenja na kojima je prikupljao sredstva za djecu SOS Dječijeg sela Sarajevo. Osim prikupljenog novca, sakupio je i mnoge simpatije šire javnosti zbog svoje humanitarne inicijative. Triatlonac velikog srca ističe kako je njegova duša puna djece iz SOS sela te kako je uživao u svakoj sekundi ovog projekta.

"Nadam se da ću biti dio sličnih inicijativa i u narednoj godini", zaključuje uz osmijeh.