sport
0

Internacionalni planinarski kup u orijentiringu: Stigli takmičari iz Bugarske, Poljske i SAD-a

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Na Internacionalnom planinarskom orijentiring kupu koji je prvi put organiziran u Goraždu učestvovalo je oko 20 takmičara iz BiH, ali i iz SAD-a, Poljske i Bugarske.

Tako je u Goraždu, u sklopu Festivala prijateljstva, održana prva orijentiring utrka za što je ovaj grad ranije ispunio potrebne uslove.

Naime, u maju ove godine ekipa poznatih bugarskih kartografa koju je predvodio Valentin Garkov, profesor iz Sofije izradila je orijentiring karte centra Goražda i omiljenog planinarskog okupljališta Rude glave. Podršku za to dobili su od Orijentiring saveza BIH tako da su topografske karte bile spremne za takmičenje.

"Ovo je nešto novo i naša želja je bila da se to desi upravo na festivalu. Mislim da je pun pogodak, veoma atraktivno, zanimljivo. U Sofiji imate katedru na kojoj se izučava ovaj predmet orijentiring, mi ćemo ovdje pokušati još da educiramo djecu u školi i da to naredne godine bude što masovnije. U ovoj utrci mogu učestvovati svi od sedam do 77 godina i to je jako popularan sport u svijetu", kaže Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog društva "Maglić" Goražde.

Orijentiring utrka startala je sa sredine mosta u Goraždu, a cilj je bio u Omladinskoj ulici.

"Na ovaj način promovišemo taj sport, pa i festival. Meni je bilo malo čudno kako to da Bugari prvi put učestvuju na festivalu jer je 18. po redu, a mi prvi priznali BIH, to mora da se ispravi“, kaže kroz osmjeh prof. Valentin Garkov.

Orijentiring je u svijetu vrlo popularan sport u okviru planinarstva, a cilj je da u najkraćem roku takmičar nađe kontrolne tačke duž staze. Zahvaljujući međunarodnim stručnjacima u Goraždu se mogu organizirati velika takmičenja.

"Ovdje je odlično i svi smo oduševljeni Goraždem, a sviđa se i članovima bugarskog Saveza pisaca, koji su tu radi promocija knjiga. Goražde ima dušu", dodaje Valentin, inače profesor na Sportskom univerzitetu u Sofiji, na katedri za turizam, alpinizam, orijentiring i sve zimske sportove i stručnjak za izradu topografskih karata.