Nije se predavao
433

Inspirativna priča Mahira Beathousea, prvog bh. parabicikliste: Nisam htio da ostanem u kolicima

H. H.
Sulejmanović je 24. aprila 2020. godine pao s balkona svoje porodične kuće (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Poznati bosanskohercegovački muzičar Mahir Sulejmanović, poznatiji kao Mahir Beathouse, organizovao je konferenciju za novinare i druženje s prijateljima i partenerima povodom nastupa na Svjetskom kupu u parabiciklizmu.

Mahir je postao prvi takmičar iz BiH koji je nastupio u toj disciplini, a njegova priča sigurno može potaknuti mnoge da nikada ne odustaju, čak i kada se sve čini izgubljenim.

Sulejmanović je 24. aprila 2020. godine pao s balkona svoje porodične kuće u sarajevskom naselju Mahmutovac. Bio je u veoma teškom stanju, ali se uspio oporaviti nakon pet operacija.

Posljedice pada su i dalje vidljive, a Mahir se odlučio početi baviti parabiciklizmom i nastupio je na Svjetskom kupu u njemačkom Elzachu i osvojio je 23. mjesto u konkurenciji 40 takmičara.

"Želio bih se zahvaliti medijima i prijateljima koji su pratili moj nastup. Znam da ovdje nema potpunog oporavka i ja sam stopostotni invalid koji ima dvije ortoze na lijevoj nozi i padajuće stopalo. Nisam htio da se predajem i da ostanem u kolicima. Imao sam sreću da upoznam Harisa Babića, čovjeka i Sarajliju koji je radio sa velikim sportistima poput Janice i Ivice Kostelića ili Bode Millera. On me je u stvari digao na noge. Samo sam tražio biciklo, jer sam znao da će me to pokrenuti.

Tijelo pamti, jer sam bio u odličnoj formi prije nesreće. Nastup na "Ironmanu" mi je bio san, ali završio sam na parabiciklizmu. Sljedeće takmičenje je u Kanadi, a nadam se da ćemo pronaći sredstva zanastup. Trenirao sam kući, ali to nije isto kao nastupi na cesti. Ovo je zajednička misija mog tima i mene, kao i ljudi s kojim treniram. Nastavljam dalje", poručio je Sulejmanović.

Naredna stanica Svjetskog kupa je Quebec City u Kanadi, a Mahir želi popraviti plasman u odnosu na prvu utrku.