Sjajna organizacija
32

Prošle su dvije godine od Eura za kadetkinje u BiH, Savezu ponovo ukazano povjerenje od UEFA-e

Sponzorirani članak
Veliko slavlje njemačkog tima (Foto: NS BiH)
Veliko slavlje njemačkog tima (Foto: NS BiH)
Usmjerenost Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine na razvoj ženskog nogometa ogleda se i kroz aplikacije za organizaciju završnice evropskih prvenstava ženskih omladinskih selekcija, a to je doprinijelo da UEFA ponovo ukaže povjerenje našem Savezu.
Ovog mjeseca navršava se dvije godine kako je održano Evropsko prvenstvo za kadetkinje, a to je bio prvi put da je naš Savez bio domaćin završnice jednog velikog takmičenja.

Zahvaljujući Izvršnom odboru NS BiH predvođenim predsjednikom Vicom Zeljkovićem, UEFA je domaćinstvo Eura za kadetkinje 2022. godine dodijelila Bosni i Hercegovini.

Na takmičenju je učestvovalo osam selekcija podijeljenih u dvije grupe. Grupu A su činile Bosna i Hercegovina, Njemačka, Danska i Nizozemska.

Detalj s utakmice između BiH i Nizozemske (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Detalj s utakmice između BiH i Nizozemske (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Utakmice iz ove grupe odigrane su na stadionu Grbavica u Sarajevu i Trening centru NS BiH u Zenici.

Grupu B činile su Francuska, Španija, Finska i Norveška, a utakmice su se igrale na stadionu HŠK Zrinjski u Mostaru i Pecara u Širokom Brijegu.

Prvo mjesto osvojila je Njemačka pobjedom u velikom finalu nad selekcijom Španije.

Ambasadori takmičenja bili su Milena Nikolić i Edin Džeko, a u promociju Eura bilo je uključeno 6.000 djevojčica.

Nakon ovog velikog takmičenja koje se održalo prvi put u našoj zemlji, čak 500 novih djevojčica se počelo aktivno baviti nogometom.

S obzirom na to da je UEFA ocijenila organizaciju Eura visokom ocjenom, NS BIH je još jednom ukazano povjerenje evropske krovne kuće nogometa. Naime, naša država će biti domaćin završnice Eura 2026. godine za juniorke.