Adnan Mrkva za Sarajevo-x.com
0

Hokej se u BiH ozbiljno igra samo u Sarajevu

Piše: Dalibor Bošnjak
Hokejaši HK Ilidža 2010
Hokejaši HK Ilidža 2010
Hokej je sport za koji mnogi i ne znaju da uopće postoji u BiH. Kako bismo našim čitateljima približili ovaj sport i na neki način ga promovisali, razgovarali samo sa v.d. direktora BHHL-a i BHHL-a Kids Adnanom Mrkvom. On je govorio o historiji i razvoju ovog sporta u BiH, o BHHL ligi, uslovima u kojim se ona realizuje te interesu bh. javnosti za ovaj sport.

Savez Hokeja na ledu BiH (SHL BiH) je formiran 6. aprila 1993. godine. Zbog čestih promjena same konstitucije BiH i mijenjanja svih zakona pa tako i zakona o sportu, Savez je preregistrovan 2001. Iste godine, 10. maja, primljen je i u punopravno članstvo Svjetske hokejaške federacije (IIHF). Posljednja promjena unutrašnjeg uređenja SHL BiH, prema važećim zakonima države BiH, je urađena u novembru 2007. godine. Hokej se u BiH ozbiljno igra samo u glavnom gradu

Našeg sagovornika Adnana Mrkvu smo pitali koliko je hokej razvijen i prisutan u BiH i da li je formirana neka vrsta lige u kojoj se klubovi takmiče.

"Hokej na ledu se u našoj zemlji u ozbiljnoj formi igra jedino u Sarajevu. U sezoni 2009/10. je formirana i seniorska liga nazvana BHL. Te prve sezone takmičila su se tri kluba, Bosna - Lisice, Stari Grad - Vukovi i Alfa - Medvjedi. Prvi šampioni su postali hokejaši Vukova. Već sljedeće sezone BHL-u se priključuje i četvrti klub Ilidža 2010. U ovoj drugoj sezoni liga zaista dobiva na zamahu i važnosti pa biva i mnogo uzbudljivija od prethodne. U drugoj sezoni prvaci postaju hokejaši Bosne - Lisice. Ove sezone, dakle, treće po redu za bh. hokej, liga je preustrojena i postala je vlasništvo klubova, što je i prvi jedinstven slučaj u našem sportu. Po uzoru na velike svjetske lige (NHL, KHL, EBEL) i mi smo se odlučili na ovakav potez. To može izgledati u ovim našim uslovima i pomalo čudno, ali je to jedan ozbiljan temelj za generacije koje dolaze. Neopterećeni i sa vlastitim interesima isključivo vezanim za uspjeh sporta i dobru prezentaciju, kao i čistim odnosima između klubova, mi hrabro prelazimo prve prepreke novog modela takmičenja već ove sezone", rekao je Mrkva.

BHHL liga, kako je preimenovana, startala je 9. januara u balonu kod Zetre utakmicom Medvjeda - Sarajevo i Ilidže 2010 - Ajkula. Završena je pobjedom Ajkula 2:1 nakon izvođenja penala poslije neriješenog rezultata u regularnom toku. Sljedeća utakmica se igra u srijedu 11. januara između Vukova i Ajkula u 22:30 sati. Utakmice se igraju u kasnim terminima zbog uslova koji vladaju i nedostatka leda u Sarajevu. Većina klubova je prihvatila novi koncept organizacije lige i sada se on i primjenjuje.

Hokej u BiH igraju i djeca u BHHL Kids ligi

Zanimalo nas je i da li su djeca zainteresovana za ovaj sport, da li oni koji to žele mogu da se priključe i počnu trenirati, kao i da li već postoji neka omladinska hokejaška liga.

"Što se tice djece, isti model je prenesen i na ovaj nivo pa se 8. januara formira i prva liga u historiji za uzraste U10 i U8, nazvana BHHL Kids. U ovoj ligi se takmiče tri tima, Medvjedi, Vukovi i Divlje mačke. Ovaj projekt uključuje i zajedničke trenažne procese za ove kategorije. Cilj i svrha dječije lige je izgradnja ozbiljnog hokejaškog programa za nadolazeći EYOF 2017. godine koji će se najvjerovatnije održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Mi danas, u okviru novog organizacionog modela, imamo veliki interes djece za bavljenje ovim sportom. Predviđamo da ćemo u periodu od narednih pet godina stvoriti respektabilan broj djece svih uzrasta od četiri do 16 godina. Kroz projekt BHHL Kids gradimo više klubova odjednom zbog specifičnosti situacije i uslova u kojima razvijamo ovaj sport. Plan je da sva djeca, prerastajući u seniorske kategorije, budu okosnica svojih timova u organizovanom sistemu i do tada već spremnom da bude ozbiljan model razvoja hokeja na ledu. U budućnosti mi dakle vjerujemo da će ovakav organizacijski sistem biti sličan modelu u Sjevernoj Americi gdje se profesionalni klubovi bave samo svojim seniorskim timovima, a igrače "usisavaju" sa pozicije drafta (izbora) po posebnom sistemu. Kod nas će to vjerovatno biti kroz stipendiranje igrača od kluba koji ih je izabrao i njihovog daljnjeg skolovanja, a ujedno i bavljenja sportom na duže staze", izjavio je direktor BHHF-a i BHHF Kidsa.

Izvor finansija donacije općina, javnih i privatnih preduzeća

Finansije su svakako jedan od najvećih problema svih sportova u BiH pa tako i hokeja. Mrkva je govorio o načinu na koji se finansiraju hokejaški klubovi iz BiH.

"Što se tiče finansiranja klubova, kao i u svakom sportu kod nas, uslovi su izuzetno teški. Država nema riješeno ovo krucijalno pitanje za sport pa su izvor novca uglavnom izolovane donacije ponekih općina, javnih i privatnih kompanija. Kada je u pitanju BHHL kao novi i jedinstven sportski ligaški projekt u BiH pa i u regionu, onda moram reći da je on zamišljen kao samoodrživ projekt koji će biti sposoban da samostalno gradi čitavu strukturu ovog sporta u BiH. Ideja je da klubovi zajedno sa svojim krajnjim proizvodom BHHL-om budu zasebne i uspješno vođene male firme koje će podupirati razvoj hokeja u zemlji i u okviru svojih sportskih programa", smatra Mrkva.

Nedostatak ledenih ploha je veliki problem

Osim finansija, veliki problem su i ledene plohe na kojim hokejaši mogu trenirati i igrati svoje utakmice.

"Trenažne procese i odigravanje lige i raznih turnira radimo u balonu Zetre, gdje se tokom zimske sezone nalazi i jedina prava ledena ploha u Sarajevu. Uslovi i nisu baš najbolji, ali se ipak želim zahvaliti ZOI-ju i Gadskoj upravi, kao i samoj Zetri, koji nam osiguravaju kakve takve uslove. Međutim, postoji sve više interesa da se izgradi i stalna ledena ploha u Sarajevu, a čini se da će Evropska olimpijada mladih 2017. godine, kada bismo mi trebali biti domaćini, dodatno ubrzati takvu odluku onih koji o tome i odlučuju", kazao je Mrkva.

Mrkva je poručio svim roditeljima da svoju djecu mogu uključiti u školu klizanja ili školu hokeja BHHL Kids programa bilo kada u toku sezone. Zainteresovani se mogu javiti na brojeve telefona 062/423-567 ili 062/458-318. Ako djeca ne znaju klizati, postoje instruktori koji ih provedu kroz školu klizanja, a zatim ona po svom izboru mogu ostati u školi hokeja. Program je otvoren za djevojčice i dječake od četiri do 12 godina.