sport
56

Gianni Ghidini o Amelu Tuki: Plasman u finale bio bi veliki uspjeh, teška je konkurencija

Piše: O. T.
Gianni Ghidini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gianni Ghidini (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gianni Ghidini, trener našeg najboljeg atletičara Amela Tuke, u razgovoru za Facebook stranicu Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine (OK BiH) govorio je o šansama našeg atletičara na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Amel će u kvalifikacionoj utrci na 800 metara nastupiti u petak kada će upisati i debitantski nastup na Olimpijskim igrama. Jedna od najzaslužnijih osoba u njegovoj karijeri je italijanski trener Gianni Ghidini koji sa Amelom sarađuje od 2013. godine. Ghidini se u mladosti bavio fudbalom i atletikom.

"Bavio sam se fudbalom do 16. godine. U isto vrijeme počeo sam se baviti atletikom i njom sam se bavio do 19. godine", kazao je Ghidini.

Sarađaju od 2013. godine, kruna u Pekingu prošle godine

Italijan je od 2013. godine počeo raditi sa Amelom Tukom, a prethodno je trenirao Wilfreda Bungeija, osvajača zlatne olimpijske medalje na Igrama 2008. godine u Pekingu u utrci na 800 metara, zatim Yusufa Kamela, osvajača zlatne medalje na 1.500 metara i bronzane na 800 metara na Svjetskom prvenstvu 2009. godine, te Williama Yiampoyja, bronzanog sa Svjetskog prvenstva 2005. godine u utrci na 800 metara.

"To se desilo 2013. godine. Amel je došao u Italiju sa svojim poznanikom koji je htio dovesti ga da trči. Upoznao sam ga zato što je on bio u potrazi za menadžerom. Taj menadžer je bio Claudio Arduini koji sarađuje sa mnom vezano za pripreme Kenijaca s kojima smo radili", prisjeća se Ghidini.

Uz Ghidinija, Amel je mnogo napredovao, a pravi uzlet doživio je prošle godine kada je slavio na Dijamantskoj ligi u Monacu sa vremenom 1:42:51 što je najbolje vrijeme u 2015. godini. Kruna se desila u Pekingu na Svjetskom prvenstvu prošle godine kada je Tuka osvojio bronzu. Na Evropskom prvenstvu ove godine bio je četvrti. Govoreći o pripremama za Olimpijadu, Ghidini ističe da je Amel krajem februara i početkom marta morao odmarati zbog istegnuća mišića.

"Pripreme su dobro išle do marta, a onda je imao istezanje mišića zbog čega nije mogao trenirati 25 dana. Nakon toga smo dobro trenirali i u potpunosti smo se pripremili. Ja mislim da je dobro pripremljen. Pripremali smo se i za Evropsko prvenstvo misleći samo na Olimpijske igre. Što se tiče priprema ovdje, one su nastavljene u najboljem redu. Radili smo i na pisti i van piste. Rekao bih da je u dobroj formi", rekao je italijanski trener.

"Nadam se da će Amelovo žrtvovanje donijeti rezultat koji svi imamo u srcu"

Konkurenciju Tuki pravit će mnogo dobrih takmičara, a u najuži krug spadaju aktuelni olimpijski i svjetski šampion Kenijac David Rudisha, zatim Poljaci Adam Kszcot i Marcin Lewandowski i Nijel Amos iz Bocvane. Tu su, među ostalim, i Ferguson Cheruiyot Rotich iz Kenije te Pierre-Ambroise Bosse iz Francuske. Stoga, Ghidini smatra da bi i plasman u finale bio veliki uspjeh.

"Da bi ušao u finale bit će teško, jer ulazi samo najboljih osam. To su najbolji takmičari na svijetu koji imaju vremena od 1:43:00 do 1:44:00. Svi oni mogu do finala, a među njima je i Amel. Velika je stvar i ulazak u finale zato što postoje tri polufinalne utrke gdje po dvije najbolje osobe ulaze u finale plus dva trkača sa najboljim vremenom. Amel se dobro pripremio i mislim da može proći. Ali, ovo su Olimpijske igre i svi su se maksimalno pripremili", poručuje trener Amela Tuke te dodaje: "Bitno je imati energiju i motivaciju za nastavak borbe te pripremiti pravu taktiku kojom se može nadjačati protivnik."

Ghidini se nada da će Amel na kraju donijeti rezultat koji svi očekujemo.

"U Amelu sam vidio osobu koja je stalno spremna sarađivati te napredovati. Što se tiče Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, kao i OK BiH, uspostavio sam odličnu saradnju sa njima i skupa smo odradili velike pripreme za Olimpijske igre. Nadam se da će ova žrtvovanja koja je Amel prošao i ove pripreme koje smo završili zahvaljujući Atletskom savezu BiH i OK BiH donijeti rezultat koji svi imamo u srcu", kazao je Ghidini.