Istinski šampion
48

Velika želja za pobjedom: Hamilton je na tri točka vozio 230 km/h

D. B.
Britanski vozač Lewis Hamilton je pobjedu na utrci za Veliku nagradu Velike Britanije ostvario vožnjom bolida na tri točka u zadnjem krugu, a sada je otkrivena i maksimalna brzina koju je dostigao.

Hamiltonu je pukla prednja lijeva guma na Mercedesovom bolidu u posljednjem krugu na stazi Silverstone zbog čega mu se brzo približavao Red Bullov vozač Max Verstappen "topeći" prednost šestostrukog prvaka Formule 1.

Lewis je uprkos problemu nastavio voziti ka cilju te je uspio razviti brzinu od 230 km/h, a Pirelli, kompanija koja je proizvela pneumatike, otkrila je zbog čega je guma "izdala" britanskog vozača.

Pirellijevi stručnjaci su analizirali sva tri slučaja pucanja guma na istoj utrci, jer su osim Hamiltona isti problem imali njegov timski kolega Valtteri Bottas i McLarenov Carlos Sainz. Stručnjaci su zaključili da je razlog pucanja pneumatika "niz idividualnih okolnosti utrke koje su dovele do ekstremno duge upotrebe drugog seta guma".

"Drugi izlazak safety cara je doveo do ranijeg zaustavljanja u boksu, tako da je posljednji izlazak na stazu trajao posebno dugo, oko 40 krugova, a to je više od tri četvrtine ukupne dužine utrke na jednoj od najzahtjevnijih staza u kalendaru", saopćeno je iz Pirellija.

Također, navedeno je da su "najbrži bolidi u historiji Formule 1 stvorili najveće sile ikada koje su djelovale na gume", a to se posebno odnosi na prednju lijevu koja "najviše radi" na Silverstoneu.

Uoči 70. godišnjice utrke u Silverstoneu ovog vikenda Pirelli donosi C2, C4 i C4 mješavine, a povećat će se minimalni pritisak guma kako bi se smanjio napor.