Michael Schumacher
0

"Već pet godina farbam kosu"

Totalsport
Michael Schumacher (Foto: AFP/File)
Michael Schumacher (Foto: AFP/File)
Povratnik u svijet Formule 1, 41-godišnji njemački pilot Mercedes GP-a Michael Schumacher, od ponedjeljka do srijede testirat će svoj novi bolid na stazi Cheste Circuit u Valenciji.

Njemački Bild piše da će, osim automobila, Schumi također testirati svoje ne baš mlado tijelo, zbog čega će na 24-satnom raspolaganju imati ljude i opremu iz njemačke klinike Bad Nauheim, u kojoj je redovito pohađao liječničke preglede proteklih godina.

Nakon trogodišnje pauze, sedmerostruki svjetski prvak krenut će u svoju 17. sezonu u Formuli 1. Nakon što se povukao 2006. godine po drugi put uzastopno izgubivši borbu za naslov od Renaultova Španca Fernanda Alonsa, Schumacher je na svoje tijelo nabacio dobrih pet kilograma. Intenzivnim je vježbama u posljednje vrijeme opet istopio višak te se vratio na nekadašnja 74 kilograma.

"Volim reći da imam dobre gene. Bio sam na testiranju kod oftamologa. Ispalo je da naočale ili leće neće biti potrebne. Godine otkriva možda pokoja sijeda vlas, ali s njima se borim već pet godina. Od 2005. redovno farbam kosu", rekao je Nijemac za Bild.

Uz Schumachera od ponedjeljka će u Valenciji s testiranjima krenuti i njegov timski kolega Nico Rosberg.

Cilj Mercedesa, nasljednika Brawn GP-a, je odbrana naslova prvaka iz prošle godine.

"To je ono što želimo i naš je posao da to pokušamo. Iskreno, jedva čekam ponedjeljak kako bih napokon sjeo u taj bolid", konstatirao je Schumacher.

S intenzivnim testiranjima prvog dana februara kreću i sve druge ekipe.

Od tehničkih promjena na bolidima primjetni su teži spremnici goriva, s obzirom da ove sezone nisu dozvoljena sipanja tokom utrka. Sistem generisanja kinetičke energije od kočenja (KERS), koji je lani bio revolucionarno predstavljen da bi pomogao povećanju broja okretaja motora a time posredno i češćim pretjecanjima, otišao je u historiju.

Inžinjerima je na raspolaganju ostao dvostruki difuzor, iako je uoči početka lanjske sezone bio predmet sudskog propitkivanja.