Slijedi i renoviranje
9

Staza Barcelona-Cataluyna dobija "novu" konfiguraciju za Veliku nagradu Španije

D. B.
Poznata staza Barcelona-Catalunya dobit će izmijenjenu konfiguraciju za ovogodišnju utrku Formule 1 za Veliku nagradu Španije.

Utrka u Španiji je osma u F1 kalendaru, a osim promjene konfiguracije, bit će i sigurnija te će imati renovirani paddock.

Staza se nalazi izvan Barcelone, prva F1 utrka je vožena 1991. godine kada su se za titulu borili Ayrton Senna i Nigel Mansell. Od tada je doživjela nekoliko promjena, a sada stiže nova.

Godine 2007. je uvedena šikana prije posljednjeg zavoja, no ove godine će šikana, koju trenutno predstalvjaju zavoji 14 i 15, biti uklonjena kako bi se sektoru vratila originalna konfiguracija.

Nove TECPRO barijere će biti postavljene u dva brza zavoja, a zvanična dužina staze iznosit će 4.457 metara, odnosno 18 metara manje nego ranije.

Španska staza će doživjeti i druge promjene, proširit će se izletna zona u prvom zavoju, uključujući 70 dodatnih metara šljunka plus nagib od 5 posto, ali i novu ogradu u prvom i drugom zavoju u svrhu sigurnosti vozača.

Semafor na izlazu iz boksa bit će promijenjen, a te promjene uključuju "moderniji" signalni toranj, farbanje i zamjenu ivičnjaka te barijere za gume.

Konačno, ugostiteljski i korporativni prostori će biti prošireni i modernizovani, dok će stalni toaleti u zonama za navijače također biti obnovljeni.

Trkački vikend u Španiji održava se od 2. do 4. juna.