Kao odgovor McLarenu
19

Red Bull Racing i Ferrari u Imolu stižu s poboljšanim bolidima

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Red Bull Racing i Ferrari će na stazi Imola u Italiji tokom predstojećeg trkačkog vikenda Formule 1 koristiti poboljšane bolide, baš kao što je to učinio McLaren u Miamiju, gdje je svoju prvu pobjedu ostvario Britanac Lando Norris.

McLaren je za Miami pripremio novo prednje krilo, prednji ovjes i podnicu, kao i redizajnirane bočne stranice i novi poklopac motora, a unaprijeđeno je i hlađenje kočnica.

Savjetnik Red Bull Racinga Marko Helmut vjeruje da Norris može postati opasan protivnik šampionu Maxu Verstappenu te da njihovo prijateljstvo izvan staze to neće promijeniti.

"Max ima veoma prijateljski odnos s Norrisom, često ga poziva da putuje njegovim avionom, a pored toga se sastaju zbog simulacija utrka. Čini se da Max ima nešto naučiti od Norrisa kada je riječ o zabavljanju. No, Lando bi mogao postati još opasniji za njega na stazi jer više ne osjeća pritisak", izjavio je Helmut.

Međutim, kada je riječ o konkurentnosti McLarena u borbi za šampionat, on nije zabrinut.

"Ne brinem se, Norris zaostaje za Verstappenom više od 50 bodova. Osim toga, donosimo nadogradnje u Imolu i od njih očekujemo mnogo. Ipak, Miami nam je pokazao da se moramo fokusirati na sportsku stranu", dodao je Marko.

Koliko velike nadogradnje će biti, tek ćemo vidjeti, no neki očekuju uglavnom korekcije koje će "otključati inherentne performanse" bolida.

S druge strane, Ferrari je također pripremio niz poboljšanja, a vozači Charles Leclerc i Carlos Sainz su već vozili poboljšani SF-24 "2.0" na stazi Fiorana tokom snimanja. Poboljšanja uključuju bočne stranice u stilu onih na bolidima Red Bull Racinga, uključuju "ajkulina usta" na usisu. Također, promijenjen je i poklopac motora kako bi se unaprijedio protok zraka do tzv. beam krila, a značajno je promijenjena i podnica.

Ferrarijev dvojac je imao pravo preći 200 kilometara tokom snimanja na Fioranu u petak.