Okupio vozače u Imoli
39

Vettel predvodio prisjećanje na Sennu i Ratzenbergera, tokom odavanja počasti je i nebo plakalo

D. B.
Nekadašnji F1 vozač Sebastian Vettel emotivno je odao počast poginulim vozačima Ayrtonu Senni i Rolandu Ratzenbergeru uoči ovosedmične utrke za Veliku nagradu Emilia Romagne, koja se vozi na legendarnoj stazi Imola.

Senna i Ratzenberger su poginuli na ovoj stazi prije 30 godina u dvije odvojene nesreće. Vettel se zajedno s vozačima prisjetio pomenutog dvojca, a kasnije se i trčalo stazom uprkos kiši. Mnogi koji su učestvovali u odavanju počasti nisu bili ni rođeni kada su stradali Ayrton i Roland.

Senna je u karijeri ostvario tri šampionske titule i 41 pobjedu, a voljeli su ga ljudi širom svijeta, posebno u njegovom Brazilu. Ratzenberger je bio pun želje za dokazivanjem i vjerovao je da ima ono što je potrebno da se takmiči s najboljima. Vozači, šefovi timova i šire osoblje paddocka okupilo se u 18 sati kako bi zajedno odali počast poginulim vozačima. Bio je to emotivan prizor dok su stajali pored njihovih kaciga, držali su zastave njihovih država, a također su proveli su vrijeme sa Senninom nećakinjom Biancom. Pridružili su im se i F2 te F3 vozači, a Vettel se pobrinuo da svi na okupljanju nose specijalne majice u čast Senne te narukvice u sjećanje na Ratzenbergera.

Počasni krug je krenuo sa startnog/ciljnog pravca do zavoja Variante Tamburello, gdje je Senna, prije nego je napravljena šikana, izletio sa staze i poginuo. Svi koji su odavali počast vozačima prošli su kroz prolaz u barijerima do spomenika posvećenog Senni, koji je bio obložen zastavama i porukama iz cijelog svijata. Upravo tada se doslovno nebo otvorilo te je počela padati kiša.

Uprkos tome je Vettel održao govor te je biranim riječima govorio o Senninoj briljantosti za upravljačem te Ratzenbergerovoj odlučnosti da uspije u Formuli 1.

Istakao je da su uvedena brojna sigurnosna poboljšanja nakon kobnog vikenda 1994. godine, koja su dio zaostavštine pomenuta dva vozača. Podijelio je i katance, kako bi ih svi zakačili na ogradu za vječnost.

Nakon toga je grupa stigla do zavoja Variante Villeneuve, gdje je poginuo Ratzenberger. Na tom mjestu se nalazio veliki baner u znak sjećanja. Tada je ponovo počela padati jaka kiša.

Za kraj su mnogi odlučili kompletirati krug na stazi uprkos kiši te na taj način dati svoj doprinos u odavanju počasti.