Sporno pretjecanje
0

Pogledajte trenutak zbog kojeg Mercedes traži da se Verstappenu oduzme titula prvaka

E. B.
Sporni trenutak kada Verstappen pretječe Hamiltona (Foto: Screenshot)
Sporni trenutak kada Verstappen pretječe Hamiltona (Foto: Screenshot)
Utrka Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dhabija na kojoj je Max Verstappen postao prvak izazvala je brojne kontroverze nakon koje je Mercedes uložio žalbu u kojoj traže da se Nizozemac kazni, a titula dodijeli njihovom vozaču Lewisu Hamiltonu.

Pet krugova prije kraja utrke na stazu je izašlo sigurnosno vozilo zbog toga što se Nicholas Latifi sa svojim Williamsom zabio u zid, a Verstappen je otišao po nove gume i čekao nastavak utrke.

Sigurnosno vozilo se sklonilo sa staze pred posljednji krug, Nizozemac je uspio prestići Hamiltona i pobijediti, te osvojiti titulu.

No, čelnici Mercedesa su uložili dvije žalbe zbog kršenja člana 48.8 sportskog pravilnika FIA Formule 1, kao i žalba na konačan poredak zbog navodnog kršenja člana 48.12 sportskog pravilnika.

Za čelnike Mercedesa je sporna odluka da se samo vozači koji su bili između vodećeg Hamiltona i drugoplasiranog Verstappena, a koji su zaostajali čitav krug propuste i preteknu sigurnosno vozilo, ali ne i ostali koji su zaostajali čitav krug. Također, pravila kažu da svi bolidi koji preteknu sigurnosno vozilo moraju doći na kraj reda, a da se to desilo utrka bi bila završena pod sigurnosnim vozilom i Hamilton bi bio prvak.

I dok je ta navodna greška krivica direktora utrke Michaela Masija, druga žalba, ona mnogo važnija, odnosi se na pretjecanje pod sigurnosnim vozilom.

Naime, u pripremi za nastavak utrke Verstappen je u jednom trenutku pretekao Hamiltona prije nego je on stisnuo pun gas čime bi utrka bila zvanično nastavljena, a to prema pravilima nije dozvoljeno.

Ukoliko se žalba Mercedesa usvoji, titula bi bila dodijeljena Hamiltonu s obzirom da bi Verstappen bio žestoko kažnjen.