Oštećena i Hamiltonova
0

Pirelli: Ostaci na stazi su vjerovatno uzrokovali pucanje guma na Strollovom i Verstappenovom bolidu

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kompanija Pirelli, dobavljač guma za Formulu 1, nakon obavljene analize vjeruje da su ostaci na stazi uzrok pucanja guma na bolidima Aston Martina i Red Bulla.

Pucanje guma je upropastilo utrku za Lance Strolla, a šta tek reći za vodećeg na toj utrci i lidera u šampionatu Formule 1 Maxa Verstappena, koji je ostao bez ičega dva kruga prije kraja utrke za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Čini se da su pukle stražnje lijeve gume na oba bolida, a šef Pirellija Mario Isola je izjavio da su ostaci na stazi vjerovatno uzrok nesreća.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon pucanja guma Stroll i Verstappen su pri velikoj brzini izgubili kontrolu te su završili u zaštitnoj ogradi.

"Mislim da mogu isključiti mogućnost pucanja gume zbog trošenja, jer se ne radi o tome. Stražnja lijeva guma ne trpi najviše opterećenja, nego stražnja desna. Ne želim preranu zaključivati, ali se čini da su gume oštećene. Imali smo druge bolide s istim brojem krugova pređenim na istim gumama, a problema nije bilo. Preliminarna istraga ukazuje na to da se radi o djelovanju eksternog faktora, ostataka, ivičnjaka i slično", rekao je Isola.

Verstappen je vjerovatno naišao na ostatke razbijenog Strollovog bolida.

Osim toga, u Pirelliju su otkrili oštećenje tvrde gume na bolidu vozača Mercedesa Lewisa Hamiltona, a otkriveno je kad je ušao u boks poslije crvene zastave usljed Verstappenovog incidenta.

"Oštećenje se nalazi na unutrašnjem ramenu stražnje lijeve gume koju je koristio Hamilton. Duboko je i veliko 6 ili 7 centimetara, ali konstrukcija nije presječena, tako da je guma izdržala", dodao je Isola.

Gume će biti transportovane u laboratorij u Milanu kako bi se obavila detaljna istraga.